Pečeme dobroty...

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
21. 09. 2018
Určitě to znáte… má k vám na víkend přijít nějaká návštěva, a vy byste ji rádi pohostili něčím opravdu dobrým. Není lepší nápad, než něco upéct a nabídnout tak hostům jako zákusek třeba ke kávě. Potřebujete inspiraci? Tady je pár receptů.

Ovoce nabízí spoustu variant

Jednou z mnoha možností, jaký recept zvolit, je použít variantu s ovocem. Teď v letním období už vše pomalu zraje, k využití se nabízejí jahody, maliny, borůvky, ale také exotičtější ovoce, jako například ananas, banány a spousta dalších. Většinu ovoce můžeme také snadno kombinovat mezi sebou. Nechte se tedy inspirovat a připravte pro návštěvu (případně sobě ke kávičce) chutné překvapení.

Ovocné řezy

Na přípravu potřebujeme:

Těsto: 250 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 10 lžic oleje, 4 vejce, 10 lžic vlažné vody

Krém: 1 kelímek šlehačky, 1 kelímek velkého bílého jogurtu, 1 kelímek zakysané smetany, 2 sáčky vanilkového cukru

Náplň: 1 plechovka broskví, 1 plechovka jahod

Poleva: 300 ml šťávy z kompotu, 200 ml vody, 1 sáček vanilkového pudingu

Dle potřeby: mouka na vysypání a tuk na vymazání formy

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Vyšleháme si sníh z bílků. Následně si utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Do připravené směsi poté vmícháme našlehaný sníh. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme asi 15 minut na 180 °C. Mezitím, co se nám těsto peče, připravíme si krém. Smícháme kysanou smetanu s velkým jogurtem a cukrem, přidáme našlehanou šlehačku a vše smícháme a dáme ztuhnout do ledničky.

Dále si uvaříme puding z vodou a šťávou z kompotu. Jakmile máme těsto upečené, necháme jej vychladnout. Poté jej potřeme krémem. Na krém naklademe plátky broskví v kombinaci s jahodami. Navrch nalijeme vychladlý puding a řezy necháme do druhého dne ztuhnout.

Hrnková bublanina

Na přípravu potřebujeme:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček prášku do pečiva, 1/2 hrnku oleje

Postup:

Jako první si připravíme těsto na bublaninu. Do mísy si dáme mouku, přidáme vajíčka, vanilkový cukr, prášek do pečiva, hrnek mléka, cukr a olej. Vše společně promícháme a vytvoříme těsto. Vymažeme a vysypeme si plech a vlijeme na něj těsto. Těsto poklademe připraveným ovocem (můžeme použít jakékoli – jahody, třešně, višně, maliny, rybíz,…). Bublaninu poté dáme do předehřáté trouby a pečeme na mírném stupni dozlatova.

Buchta mořská vlna

Na přípravu potřebujeme:

Těsto: 200 g hladké mouky, 200 g cukru, 4 vejce, 1 hrníček oleje, 1 sáček prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru

Krém: 1 l mléka, 2 balíčky vanilkového pudinku

Poleva: 3 kelímky zakysané smetany

Na ozdobu: mletá skořice

Postup:

Nejdříve je potřeba si připravit těsto. Utřeme si vejce s cukrem do husté hmoty. Následně přidáme mouku, prášek do pečiva a olej a vyšleháme si hladké těsto. To poté nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Ještě před pečením si připravíme pudink, který hotový na těsto nalijeme, rovnoměrně rozetřeme a dáme společně péct do předehřáté trouby na 15 – 20 minut. Hotový upečený koláč ještě teplý potřeme zakysanou smetanou, jemně poprášíme skořicovým cukrem a necháme vychladnout. Dezert poté krájíme na řezy a podáváme.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému