Placky a omelety na několik způsobů

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
19. 06. 2019
Přepadla vás chuť na něco dobrého? Nemáte čas a potřebujete něco jednoduchého, rychlého a samozřejmě chutného? Není nic jednoduššího, než si ze surovin, který doma má každý skoro pořád, ukuchtit placku či omeletu.

Placky, amolety, lívance, omelety… Existuje řada receptů, z čeho se dá tato dobrota vytvořit. Můžeme využít různé ingredience a různé způsoby přípravy. Vesměs jsou ale všechny recepty velmi jednoduché a rychlé, takže pokud potřebujeme rychlé jídlo, není nic snazšího.

Uvidíte, že určitě doma najdete všechny suroviny, které k výrobě následujících receptů potřebujete. A pokud ne, všech, tak alespoň jednoho.

Začneme jedním z nejlepších receptů, co se placek a omelet týká, a to jsou bramboráky. Je mnoho způsobů, jak bramboráky vyrobit, a každý dává různé přísady. Mně se osvědčil jeden, který si pochvalují všichni, kdo jej zatím ochutnali. Recept je následující.

Bramboráčky se slaninou

K přípravě potřebujeme: 1 kg brambor, 4-5 lžic mléka, 1 lžíci soli, 1 strouček česneku, 2 lžíce majoránky, 1 lžičku mletého bílého pepře, 1-2 lžíce hladké mouky, 200 g anglické slaniny, 3 vejce, 1-2 lžíce strouhanky, olej na smažení.

Postup přípravy: Oloupeme a nastrouháme si brambory najemno. Necháme si je pár minut odstát a pak slijeme vodu. Mezitím si oloupeme česnek a nadrtíme (nebo nastrouháme) také na jemno. Slaninu si dle chuti připravíme nakrájenou na kostičky nebo nudličky (dle chuti si ji můžeme před přípravou ještě opražit). Nastrouhané brambory osolíme, přidáme majoránku, pepř a česnek a promícháme. Poté přidáme vejce, mouku, strouhanku i mléko a opět zamícháme. Jak máme těsto (mírně tekuté) připravené, přidáme nakonec anglickou slaninu. Poté už na pánvi tvoříme jednotlivé placičky a smažíme dozlatova.

Dalším typem placek jsou vaječné placky na všechny různé způsoby. Doporučím vám jeden recept, který určitě neodmítne i návštěva, pokud budete chtít něco rychle připravit.

Vaječné placky se zeleninou

K přípravě potřebujeme: 2 vejce, 3 plátky měkkého salámu, 1 kyselou okurku, 1 lžíci mléka, 1 cibuli, hořčici, sůl dle potřeby, toastový nebo obyčejný chleba.

Postup přípravy: Rozklepneme si dvě vejce, přidáme mléko a osolíme. Rozmícháme v hrnečku. Na proužky si nakrájíme měkký salám. Rozpálíme si olej na pánvi a salám na něm mírně osmahneme. Zalijeme rozmíchaným vajíčkem a necháme vytvořit placku. Opečeme z obou stran. Jakmile je placka hotová, přemístíme ji na připravený chleba (půl na chleba, půl visí volně). Placku potřeme horčicí, poklademe nakrájenou cibulí a okurkou a dobrota je hotová. Na ozdobu můžeme ještě posypat tvrdým strouhaným sýrem.

Do třetice všeho dobrého tu máme recept pro milovníky brambor. Je opravdu vydatný, může sloužit i jako večeře pro více strávníků.

Babiččina bramborová omeleta

K přípravě potřebujeme: 5 syrových brambor, 15 dkg sterilovaného hrášku, 8 vajec, 30 dkg točeného salámu, 20 dkg strouhaného sýra, dle chuti sůl, mletý pepř a olej na smažení.

Postup přípravy: Brambory si nastrouháme nahrubo, zvlášť si nastrouháme nahrubo salám a zvlášť tvrdý sýr. V misce si následně rozšleháme vejce, osolíme a opepříme. Rozpálíme si olej na pánvi, nasypeme syrové brambory a opékáme dorůžova. Jakmile máme brambory opečené, rozprostřeme je rovnoměrně na pánvičce, zeslabíme oheň na minimum a posypeme strouhaným salámem, strouhaným sýrem a hráškem. Vše následně zalijeme rozšlehanými vejci, přiklopíme a necháme dojít. Hotovou omeletu můžeme podávat s chlebem a zeleninkou.

Dobrou chuť!

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému