Připravte si domácí vánoční likéry!

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
14. 04. 2017
Pokud si rádi připravujete domácí pochoutky, tyto návody budou právě pro vás. Snadné a přitom netradiční recepty na lahodné likéry potěší nejen při večerním posezení, ale také se mohou stát sladkým dárkem pro blízké.

Vynecháme tentokrát klasický a notoricky známý vaječný likér. Připravíme si méně známé, avšak chutí nikterak horší dobroty. Co patří k Vánocům více než vůně perníčků?

Vánoční perníkový likér
Ingredience potřebné pro přípravu „tekutých perníků“ si zapamatujete snadno – není jich totiž mnoho a příprava je velmi jednoduchá.
350 ml smetany ke šlehání
4 velké lžíce pískového cukru
6 až 7 lžic nugety či nutelly
2 malé lžičky perníkového koření
130 ml vodky nebo jiného alkoholu

Je třeba, aby perníkové koření bylo namleto co nejjemněji, proto jej pro jistotu rozmělníme ještě v hmoždíři a následně prosejeme přes sítko. Do mixéru nasypeme a nalijeme zbytek přísad a dobře rozmixujeme. Nyní už stačí nalít výslednou směs do lahve a dát chladit. Konzumovat by se měl ideálně hned na druhý den.

Likér z ledových kaštanů
Jako stvořený pro milovníky čokolády! K výrobě přibližně jednoho litru je třeba si nachystat:
250 ml smetany ke šlehání
3 kusy čokoládových ledových kaštanů
hořkou čokoládu
plechovku Salka
½ l rumu

Množství alkoholu lze samozřejmě měnit v závislosti na tom, jak silný likér chceme.
Smetanu spolu s ledovými kaštany uvedeme za stálého míchání k varu. Hmotu stále mícháme, aby v ní nevznikly nežádoucí hrudky a škraloup. Po zchladnutí vmícháme Salko a rum. Nejlepší chuť získá přibližně po třech dnech, kdy se všechny ingredience vzájemně propojí a harmonizují.

Pistáciový likér
Na závěr jsme si nechali „nejsložitější“ recept. Pistáciový likér není příliš známý, ovšem pro svou vynikající chuť si rozhodně nezaslouží být opomíjen. Na jeden a půl litru si připravíme:
4 žloutky
200 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka
200 ml smetany
60 g oloupaných nesolených pistácií
250 ml bílého rumu

Žloutky vyšleháme v misce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme kondenzované mléko a smetanu. Vzniklou směs ponoříme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí a následně necháme vychladnout. Pistácie s rumem rozmixujeme a poté smícháme vše dohromady. Počkáme, až slehne pěna, likér vlijeme do připravených lahví a necháme několik dnů odležet.

TIP NA DÁREK
V případě, že jste tvořiví a na dárcích si rádi dáte záležet, máme tu pro vás tip. Připravte některý z likérů a vyhrajte si s etiketou, uzávěrem či ozdobte samotnou láhev!

Pro Senior portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému