Puding - kalorická bomba?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
20. 09. 2018
Kdo by neznal puding – sladký dezert připravovaný z mléka, cukru a pudinkového prášku. Ano, jedná se o poměrně slušnou kalorickou bombu. Můžeme jej připravovat na různé způsoby a využít jej při přípravě mnoha druhů jídel. Pojďme si ale tuto lahůdku blíže připomenout a přiblížit si několik receptů, s kterými zaručeně uspějete při pohoštění svých nejbližších i návštěv.

Dnes se puding využívá hlavně tehdy, pokud máme chuť na sladké a chceme si rychle něco připravit. Není nic jednoduššího, než vzít půl litru mléka, dvě lžíce cukru a pudinkový prášek a tuto lahůdku si během 10 minut připravit. Můžeme jej využít také při přípravě pohárů, přidat různé druhy ovoce, zmrzlinu a šlehačku a máme výborný dezert, který neurazí.

V obchodech nalezneme spoustu druhů pudinků od různých firem. Existují již zmiňované běžné pudinkové prášky, dále můžeme narazit na již hotové pudinky se šlehačkou v kelímku, sypké pudinkové náplně, tekuté horké pudinky a spoustu dalších. Využití v naší kuchyni mají opravdu široké.

Puding  - Česko vs. Anglie

Mnozí z nás, když slyší tento výraz, tak si představí výše zmiňovanou pochoutku. Pokud byste ale přijeli do Anglie a chtěli po nich náš typický puding, nepochodíte. V této zemi totiž puding znamená prakticky to, co v češtině slovo dezert. Může být sladký či slaný a podobu může mít také různorodou – koláč, dort či krém.

Asi nejtypičtějším pudingem v Anglii je tzv. vánoční puding. Ten je vyroben z oříšků, hrozinek, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citronů a švestek. Podává se většinou s koňakem nebo punčem a polévá se vanilkovou polevou (v Česku známým pudinkem). Vyrábí se dlouho před Vánocemi a je velmi trvanlivý.

Pudinkový řez se skořicí

Na přípravu potřebujeme:

Těsto – 20 dg hladké mouky, 20 dg cukru moučky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl oleje

Náplň 1 – 2 vanilkové cukry, 2 zakysané smetany

Náplň 2 – 3 vanilkové cukry, 5 lžic cukru, 1 litr mléka

Náplň 3 – 1 šlehačka

Postup:

S cukrem si ušleháme celá vejce, přidáme olej, mouku a prášek do pečiva. Hotové těsto vylijeme na vyšší plech, který jsme si předtím vyložili pečícím papírem. Poté si uvaříme puding – smícháme 1 litr mléka, 3 vanilkové pudinky (nebo jiná příchuť dle přání) a 5 lžic cukru. Horký puding nalijeme na těsto a rovnoměrně rozetřeme. Následně dáme vše péct asi na 180 °C přibližně na 20 – 25 minut.

Jakmile máme upečeno, necháme lehce zchladnout a na moučník dále navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se dvěma vanilkovými cukry. Po úplném vychladnutí celý moučník potřeme 1 našlehanou šlehačkou, ozdobíme pomocí vidličky a posypeme skořicí (případně skořicovým cukrem). Moučník můžeme před podáváním dozdobit čerstvým ovocem (rybíz, borůvky, jahody).

Pudinková bábovka

Na přípravu potřebujeme:

1 skleničku cukru moučky, 1 skleničku oleje, 4 balíčky vanilkového nebo čokoládového pudinku, 4 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Příprava této bábovky je velmi jednoduchá. Všechny výše popsané ingredience smícháme dohromady (můžeme ručně i mixérem) a těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Podáváme samotnou nebo můžeme případně dozdobit šlehačkou a strouhanou čokoládou.

Pudinkové palačinky s jahodami

Na přípravu potřebujeme:

1 kelímek zakysané smetany, 1 vejce, balíček jahodového pudinkového prášku, lžičku prášku do pečiva, 200 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce krupicového cukru, špetku soli, šlehačku, jahody, jahodovo-pomerančovou marmeládu, olej dle potřeby

Postup:

V misce si smícháme vejce se smetanou, přidáme mléko, pudinkový prášek, cukr, mouku, sůl i prášek do pečiva. Všechno pořádně promícháme do přiměřeně řídkého palačinkového těsta, z něhož následně na pánvi smažíme tenké palačinky. Hotové palačinky potřeme marmeládou, dle libosti nazdobíme na talíř, ozdobíme šlehačkou a čerstvou jahodou.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému