Rajčata na několik způsobů

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
30. 07. 2019
Rajčata patří mezi zdravou a chutnou zeleninu, která obzvlášť v těchto vedrech velmi osvěží. Upravit se dají na několik způsobů a my Vám několik zajímavých přinášíme.

Rajčata v salátech

V těchto parních dnech se nám nechce nic dělat a stejně tak i jíst. Proto vyhledáváme buď něco lehkého k jídlu, nebo občerstvení, které nám nabízejí restaurace a stánky. Existují ale recepty, které nás v letních dnech osvěží a jsou velmi lehké, a to jsou saláty.

Dnes se zaměříme na saláty, jejichž hlavní surovinou či další přísadou jsou rajčata, a to v syrovém stavu. Receptů existuje spousta, ale já dnes zmíním tři, které jsou osvědčené a velmi chutné. Samozřejmě existuje mnoho obměn, záleží na chuti a momentálních možnostech každého z nás. Do všech těchto receptů se dají použít rajčata všech druhů a barev – od běžných keříkových rajčat, až po hruštičky či cherry rajčata.

Salát z hlávkového salátu a rajčat

K přípravě potřebujeme: 1 hlávkový salát, 250 g cherry rajčat nebo rajčat (můžeme i namíchat různé barvy rajčat), pár snítek pažitky, 1 plechovku sterilované kukuřice, 2 lžíce octa, 4 lžíce hroznového oleje, 1 lžičku cukru krupice, sůl, mletý bílý pepř

Postup: Opláchneme si pažitku a nadrobno ji nasekáme. Necháme si okapat kukuřici a rozkrájíme si rajčata – cherry rajčata na čtvrtky, běžná rajčata velikostně přizpůsobíme. Omyjeme si hlávkový salát, listy si natrháme na menší kousky a necháme okapat. Poté všechnu zeleninu smícháme a připravíme si ji do misky. Nakonec si uděláme nálev. Smícháme ocet se solí, pepřem a cukrem a vmícháme olej. Nálev smícháme se zeleninou a salát je hotový. Můžeme ještě dle chuti přidat sůl nebo cukr.

Kuskus se zeleninou

K přípravě potřebujeme: 150 g kuskusu, 2-3 čerstvé chilli papričky, 3 stroužky česneku, 350-400 ml zeleninového vývaru, 8 keříčkových rajčat, 4 hrstky směsi listových salátů, hrst čerstvé máty, citronovou šťávu, hrst petrželové nati, kmín, pepř, sůl, olivový olej

Postup: Oloupeme si česnek a nasekáme na drobno (nebo prolisujeme). Připravíme si chilli papričky, vyčistíme a nakrájíme nadrobno. Očistíme si rajčata a nakrájíme na čtvrtky, případně menší kousky. Nadrobno si nakrájíme petrželku a mátu. V hrníčku si rozmícháme 3 lžíce oleje se 3 lžícemi citronové šťávy. Poté si necháme na oleji krátce opražit cibulku s česnekem a papričkami. Vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a posypeme kuskusem. Tuto směs poté přikryjeme poklicí a odstavíme. Kuskus pak necháme zcela vychladnout. Kuskus poté dáme do misky, přidáme rajčata, bylinky, olejovou zálivku a sůl. Po promíchání přidáme nakonec také listové saláty.

Provensálský salát s rajčaty

K přípravě potřebujeme: 4 větší rajčata, 1 lžičku provensálského koření, 1 menší cibuli, sůl, olivový olej, citronovou šťávu, mletý černý pepř

Postup: Nakrájíme si rajčata (dle chuti a potřeby) a poté je osolíme, opepříme a zasypeme nakrájenou cibulí. Přidáme rozemnuté bylinky a pečlivě promícháme. Nejlépe salát chutná, když jej necháme alespoň dvě hodinky v chladnu a pak jej pokapeme ještě citronovou šťávou a olejem.

Všechny tyto zmíněné recepty jsou velmi osvěžující a rychlé na přípravu. Proto pokud máte přebytek rajčat a hledáte jednoduchý recept na svačinu doma či do práce, určitě si vyberete. A kdybyste si náhodou nevybrali a máte zkušenosti s jinými dobrými recepty, můžete je připojit do diskuze a podělit se s námi.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému