Sladké tečky za obědem

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
03. 06. 2019
Také vás vždy po obědě začne honit mlsná a nevíte co by? Možná vás od této situace může zachránit dezert servírovaný jako sladká tečka. Nemusí to být nic velkého, stačí jednoduchý pokrm. A nemusí to být ani kalorická bomba. Tipy najdete v následujícím článku.

V první řadě se zaměrmě na ovoce, s nímž lze dělat hotová kouzla. Napadlo vás někdy položit kousky ovoce na gril, ať už samostatně nebo třeba ve formě lehkých ovocných špízů. Idální doba pro položení ovoce na rošt je v době, kdy už uhlí jen pomalu chladne. Osvědšenou trojkombinací pak jsou jablka a hrušku spolu s exostickým ananasem. Do alobalu je můžete zabalit posypané cukrem a zakápnuté likérem. Podávat můžete takto připravené ovoce samostatně nebo kupříkladu se zmrzlinou, což ke vskutku luxusní kombinace!

Jako další varianta se nabízí plněné broskve. Ty vydlabte a dužinu smíchejte s kakaem, mandlemi a zakápněte sirupem amaretto. Vše rozmixujte. Druhou polovinu krému vytvoříte tak, že vyšleháte cukr se žloutky a přidáte mascarpone sýr. Obě směsi můžete smíchat dohromady nebo na připravené broskve pokladete každou vrstvu zvlášť. Předtím je ale nezapomeňte potřít máslem. Lehký a lahodný dezert je na světě. Ideální sladká tečka za obědem!

Léto už je sice pryč, ale keříky s celoročními jahodami přeci jen stále ještě plodí. Následující recept z jahod je jednoduchý, rychlý a hlavně chutný. Zavděčíte se všem mlsným jazýčkům! Do 250g tvarohu vmíchejte žloutky, 50g moučkového cukru, nastrouhanou citronovou kůru a vyšlehanou smetanu. Do zapékací misky na dno položte piškoty, druhou vrstvu vytvořte pomocí jahod. Pokračujte tak dlouho, jak uznáte za vhodné a pak dejte na chvíli zapéct. Ve finále je můžete pokapat čokoládovým či karamelovým toppingem.

Podzim znamená i sklizeň jablek a tak je potřeba zužitkovat i je. Jablka má rád snad každý a proto se dezerty připravenými právě z toho ovoce zavděčíte snad každému. Z jablek vydlabte střed a nakrájejte je na tenké plátky. Co dělá tento recept výjimečným, je zálivka. Na tu si připravte dva bílé jogurty a vanilkový cukr a tyto dvě ingredience smícháme dohromady. Med zase smícháme s citronovou kůrou a potřeme tím plátky jablka. Až jablka s medem naservírujete na talíř, lehce přidáte jogurtovou směs. Na ozdobu můžete přidat třeba posekané pistáciové oříšky.


Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému