Těstoviny - jednoduše a chutně

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
06. 11. 2017
Každý z vás už zajisté zažil ten pocit, že máte hlad a nevíte, co si rychle vyrobit, aby to nedalo moc práce a bylo to zároveň chutné. Určitě je nejjednodušší zajít si do restaurace a nechat si něco připravit a jen si na tom pochutnat. Ale nejlépe přece chutná vlastní výroba. Co se týče zdrojů surovin, existuje bohatý sortiment, z nějž se dá vytvořit i jídlo hodné labužníků.

Těstoviny a zase těstoviny

Jako skvělá surovina na výrobu rychlých a hlavně chutných jídel se osvědčily těstoviny. Těstovin na světě existuje velké množství druhů. Každý jistě ví, že těstoviny pocházejí z Itálie (i když je spousta spekulací o tom, jestli je to pravda). Někteří z nás ale netuší, že v podstatě každé těstoviny mají svůj vlastní název. Existují tři základní typy těstovin – plněné, neplněnépolévkové. Pojďme si je vyjmenovat a jednoduše popsat, abychom si v tom udělali trošku jasno.

Plněné:

Agnolotti - šátečky či taštičky plněné směsí masa či zeleniny, bývají i se sladkou náplní; Cannelloni - duté válečky z nudlového těsta plněné různými náplněmi; Cappelleti - plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků; Ravioli - těstovinové taštičky tvaru čtverečku s vroubkovaným okrajem, bývají plněné zeleninou, masem nebo sýrem; Tortellini - těstovinové taštičky tvaru prstýnku plněné masem nebo sýrovou náplní.

Neplněné:

Farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček (motýlků) z tvrdé pšenice; Fettuccine - 3 – 5 mm široké nudle; Fusilli vřetena; Gnocchi - noky, většinou vyráběné z brambor a mouky a dalších surovin (dle regionu); Lasagne - asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty, bývají barvené a ochucené, obvykle se zapékají a sypou sýrem; Linguine - tenké placaté špagety; Maccheroni - těstoviny rovné a silné, „trubkovitého“ tvaru (podobné našim kolínkům); Penne - široké kratší rourky se skosenými konci; Radiatori - tvar noků s žebrováním; Rigatoni - kratší těstovinové rourky s rovnými konci, mívají vroubkovaný povrch; Spaghetti - dlouhé tenké těstoviny (česky špagety); Spaghettini - velmi tenké špagety; Tagliatelle - širší dlouhé nudle stočené do závitku.

Polévkové:

Alfabetti - malá písmenka a čísla; Anellini - malé kroužky; Capellini tagliati - nalámané velmi tenké špagety; Conchigliette - mořské ulity; Farfalline - farfalle v malém provedení; Peperini - malé kuličky/kostičky (pravděpodobně nejmenší typ polévkových nudlí); Stelline - malé hvězdičky, které se používají jako zavářka.

Po tomto stručném rozdělení a popsání jednotlivých druhů těstovin bychom si mohli zkusit uvařit či upéct něco dobrého z této výborné suroviny. Níže můžete vyzkoušet dva jednoduché recepty, které zvládne opravdu každý.

Jednoduché zapečené těstoviny „co dům dá“

Potřebujeme: balíček těstovin (špagety, vřetena, kolínka…), 1 konzerva Špagetky, smetana, 2 vajíčka, dle chuti kuřecí maso nebo párek, tvrdý sýr, koření na špagety.

Postup: Uvaříme si předem těstoviny a necháme částečně vychladnout. Během chladnutí si na kousky nakrájíme párek nebo předem tepelně upravené kuřecí maso a nastrouháme tvrdý sýr. Pokud má někdo rád zapečenou zeleninu, můžeme dle chuti přidat třeba hrášek nebo mrkev, případně pro milovníky hub přidáme houby. Variacím se meze nekladou. Jakmile máme vše nachystané, smícháme těstoviny s kousky masa a přidáme konzervu Špagetky. Smetanu si smícháme s vajíčky a vmícháme do směsi. Přidáme koření. Tuto směs dáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme zapékat při teplotě alespoň 225 °C. Jídlo je hotové až se na povrchu vytvoří křupavá krusta.

Trojbarevný těstovinový salát se zeleninou

Potřebujeme: balíček těstovin (trojbarevná vřetýnka), 300 g tvrdého sýra (3 druhy po 100 g – dle chuti), hrníček hrášku, hrníček mrkve, hrníček kukuřice, 100 g majolky, 0,5 bílého jogurtu, 2-3 lžíce kečupu (jemný), 1 stroužek česneku, špetka majoránky, špetka oregana, špetka kari, voda, dle chuti sůl.

Postup: Uvaříme těstoviny dle návodu, necháme vychladnout. Nahrubo nastrouháme všechny druhy sýrů a smícháme s hráškem, kukuřicí a strouhanou (nebo na nudličky nakrájenou) mrkví. Hrášek a kukuřice můžou být syrové, mražené, sterilované – dle chuti a možností. Umícháme na dresing majolku, jogurt a kečup, dochutíme stroužkem rozetřeného česneku, kořením, a pokud jsme nepoužili zeleninu sterilovanou, tak trochu osolíme a naředíme cca 3 lžícemi vody (při použití sterilované zeleniny bývá směs dost slaná a se zbytky nálevu). Vše důkladně promícháme a necháme odležet 2 a více hodin v chladničce. Podáváme s pečivem, výborně se hodí ke grilovanému masu.

Pokud tyto recepty vyzkoušíte, určitě vám zachutnají. Existuje ale spousta dalších výborných pochutin, které se dají připravit z těstovin. Fantazii se meze nekladou!

Pro Senior portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému