Těstoviny třikrát jinak

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
19. 10. 2017
Jaro je tu a s ním je spojena i detoxikace organismu. Detoxikovat, avšak v nepravém slova smyslu, bychom měli i naši kuchyni a zapomenout na některé potraviny. Naopak zařadit množství lehkých pokrmů - na tři zajímavé a rychlé recepty z těstovin se nyní podíváme.

Těstovinové loďky

Potřebujeme na 4 porce: 4 velké barevné papriky, balíček těstovin nebo špaget, čerstvou zeleninu – papriku, kukuřici, rajčata, pažitku – záleží dle chuti, majonézu nebo lehčí variantu sýr žervé, sůl, pepř

Paprikám uřízneme vrchní část se „stopkou“ a vyřízneme zrníčkový střed. Pečlivě omyjeme a necháme okapat. Zatím si uvaříme těstoviny, slijeme z nich vodu a do vychladlých přimícháme zeleninu nakrájenou na kostečky. Osolíme, opepříme a zamícháme majonézu nebo žervé. Vznikne nám těstovinový salát, kterým plníme papriky.

Tento pokrm je velmi variabilní, co se variant surovin týče i co do vzhledu. Můžeme z papíru a špejle vytvořit vlajky a zapíchnout je do salátu v paprice jako plachtu loďky, anebo papriku zase přiklopíme vrchní odříznutou částí jako pokličkou. Výběru surovin se také meze nekladou – přidat můžeme i vejce vařené natvrdo, různé salámy, masa nebo čerstvé bylinky.

Krůtí prsíčka v rajčatové omáčce schované v hnízdu ze širokých nudlí

Na 4 porce potřebujeme: 300g masa z krůtích prsou, 600 g rajčat, 2 stroužky česneku, 50g černých oliv, chilli, lžíce olivového oleje, 400g širokých nudlí, sůl, oregano

Krůtí maso omyjeme studenou vodou a nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme z nich slupku, vykrájíme úponky stopek a nakrájíme na kostičky. Česnek nakrájíme na kolečka nebo rozdrtíme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme na něm maso. Pak maso vyjmeme a na zbylém oleji necháme zesklovatět česnek. K tomu přidáme nakrájená rajčata, přiměřené množství chilli, oregáno, sůl, pepř a necháme 10 minut dusit. Mezitím si v hrnci uvaříme široké nudle. Vaříme je cca 8 až 10 deset, tak zvaně „al dente“. Černé olivy nakrájíme na kolečka, smícháme s masem a to celé vmícháme do rajčatové omáčky a vaříme ještě asi 5 minut. Můžeme ještě dochutit. Nudle slijeme a na talíři je zamotáme tak, aby připomínala hnízda – i s jamkou uprostřed. Do té přidáme rajčatovou směs s masem a teplé podáváme.

Rychlé brokolicovo – slaninové těstoviny

Na 4 porce potřebujeme: balíček těstovin, brokolici (čerstvou nebo mraženou), smetanu, 2 vejce, 30 dkg anglické slaniny, 30 dkg nivy, česnek, sůl.

Brokolice omyjeme, rozebereme na kousky a podusíme ve vroucí slané vodě doměka. V jiném hrnci uvaříme těstoviny. Do misky si nalijeme smetanu, rozdrobíme sýr niva, vklepneme dvě vejce, osolíme, opepříme (a můžeme dochutit oregánem a nebo jinými bylinkami), přidáme nadrcený česnek. Slijeme těstoviny a společně s brokolicí vložíme do zapékací misky. Zalijeme smetanovou směsí, promícháme tak, aby se vše hezky spojilo a posypeme nakrájenou slaninou. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu asi 30 minut – až se slanina začne kroutit a vytvoří se pěkná krusta. Zapečené těstoviny podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Jak vidíte, ani jeden z těchto receptů není náročný ani na čas, ani na suroviny. Všechny jsou ale lehkými a svěžími pokrmy, které se perfektně hodí právě na jaro. Nechte si chutnat!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Marpok | 06. 04. 2011, 11:15

Zaujal mě poslední repcet, určitě ho vyzkouším. Díky za tip! :-)

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému