Titanové nádobí pomáhá vařit zdravě

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
17. 05. 2018
Všeobecný trend zdravého životního stylu začíná vždy u stravování. Proto se hledají stále nové způsoby, jak připravovat pokrmy co nejšetrněji, aby ze surovin tepelnou úpravou nezmizely všechny výjimečné vlastnosti, kterými jsou obohaceny. Velkou oblibu si tak získalo titanové nádobí, s nímž je možno téměř zapomenout na používání oleje a tuku.

K vyzdvihovaným přednostem kousků z titanu patří například skutečnost, že disponují nepřilnavým povrchem. Ten právě dopomáhá tomu, že suroviny je možno připravovat bez použití tuku, nebo s minimálním množstvím.

Z čeho a jak je vyrobeno?

Téměř 10 mm hliníku či slitiny kovů je potaženo nepřilnavou vrstvou, to je základ tohoto typu nádobí. Do něho se posléze utváří keramická mezivrstva s množstvím titanu, díky kterému vykazuje nádobí velkou odolnost vůči poškození. Klasické nádobí se vyrábí s pomocí lisování, nicméně titanové vzniká speciální metodou lití.

Všechna tato fakta jsou důvodem, proč je toto nádobí nejen nepřilnavé, ale také je schopno dlouho držet teplo. A tak je možno při vaření v konečném důsledku výrazně ušetřit, protože není nutné mít zapnutý sporák po celou dobu.

Speciální skleněné poklice vydrží

K titanovému nádobí jsou používány skleněné poklice z tvrzeného skla, které je navíc leštěné, a tak se nezanáší v takové míře jako u jiných typů nádobí. Lem u okrajů navíc pomáhá odvádět odpařenou vodu zpět do nádoby a nedochází tak ke znečištění plochy okolo hrnce či pánve.

Stejně kvalitní jsou i uši či držadla, která se nespálí, protože plast, z něhož jsou vyrobeny, je žáruvzdorný do teplot až 250 °C. Pokud to příprava jídla vyžaduje, můžete nádobu vložit do trouby, aniž by bylo nutné vše přendávat či odmontovávat právě plastové součástky.

Všestranní pomocníci

Mnozí lidé, kteří titanové nádobí vlastní, si nemohou vynachválit multifunkčnost, kterou se pyšní. Díky svým vlastnostem je totiž v hrnci či pánvi možné smažit, dusit, péct či zapékat normálně na sporáku.  I když se to nezdá, tak pro běžné vaření může každý vystačit s jedním hrncem a jednou pánví.

K pozitivům vázaným na titanové nádobí ještě patří fakt, že údržba nezabere moc času. Díky nepřilnavému povrchu totiž nedochází k přichycení surovin. Zbytky jídla tak povolí pouhým opláchnutí vodou a setření houbičkou. Není nutné zabývat se otravným drhnutím a čistěním, když nějaký pokrm neohlídáte.

I když je titanové nádobí oproti běžným kouskům poměrně dražší investicí, jeho vlastnosti vyšší cenu plně kompenzují. Pokud tedy hledáte způsob, jak skutečně vařit zdravě a ještě přitom ušetřit místo v kuchyni či náklady na energie využité k vaření, určitě titanové nádobí vyzkoušejte.

Pro Senior Portál napsala
Jana Krčová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

dubik21 | 28. 03. 2013, 17:19

Prosím o vyplnění dotazníku k mé bakalářské práci na téma "Volný čas a cestování seniorů". Pokud je Vám 60 let a více, moc byste mi pomohli jeho vyplněním. http://volny-cas-a-cestovani-senior.vyplnto.cz/

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému