Tortilla - mexická placka ze Španělska

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 08. 2019
Nejlepší je, když z jednoho základu pokrmu můžete vykouzlit nekonečně mnoho různých variací. Přesně taková je tortilla. Mexická placka, kterou můžete upravovat jak vám jen stačí fantazie a přitom vždy bude chutnat skvěle.

I když jsem v úvodu zmínila, že se jedná o mexickou placku, svůj původ má v Evropě, konkrétně ve Španělsku. Španělskými mořeplavci byla dovezena do Nového světa, kde se velmi rychle ujala a to právě v Mexiku. Ta původní se zkládala z vajíček a zeleniny a svým způsobem by se dalo říci, že se podobola třeba české omeletě. Jako příloha k ní sloužilo třeba zelí, červené maso a samozřejmě ryby, jež jsou neodmyslitelnou součástí jak mexické, tak španělské kuchyně.

Postupem času se ale tortilla vyvinula v jednodušší verzi z kukuřičné mouky sloužící jako základ pro další pokrmy nebo také samostatná příloha. Mexičané dokáží s toritllou vykouzlit obrovskou hostinu, ale je i součástí každodenní stravy, třeba jako chléb našich zeměpisných šířkách.

U nás seženete hlavně polotovary. Ty mohou být buď klasické, s rajčaty nebo dalšímu surovinami. Doma pak už jen připravujete směsi, jimiž placky plníte. Možná jste už několikrát narazili v supermarketu na tortillu, ovšem neměli jste nápad, jak ji připravit. Pojďme si proto ukázat základní jednoduchý a rychlý recept.

Ten nejzákladnější a nejoblíbenější zahrnuje kuřecí maso, které nakrajíte na menší nudličky, obalíte v klasickém trojobalu a usmažíte. To, co udělá tortillu chutnou, je pak dressing. Pro tu potřebujete majonézu, česnek, ostrou hořtici a kečup. Dle chuti smícháte a nakonec směsí po lžičkách potřísníte obsah tortilly. Do ní kromě už hotového kuřecího masa vložíte i zeleniny. Kromě rajčat a okurek nesmí chybět salát – pro potěchu oka zvolte několik různě barevnách druhů.Některé nasekejte na drobnější kousky a přidejte „dovnitř,“ jak budete trotillu balit. Konce pak nechte na ozdobu, aby vykukovali z rolky. Letní oběd či večeře jako dělaná! Při grilování si pak tortillu s různými ingrediencemi mohou připravovat hosté sami s grilovaným masem. Jako dressing poslouží i tatarka nebo kečup.

Tipy na další dressingy:

  • zakysanou smetanu smíchejte s chilli, česnekem, paprikou a solí

  • lehčí varintou je bílý jogurt s nasekanou pažitkou a špetkou soli

  • kompromisem může být kombinace poloviny jogurtu, poloviny smetany a lžičky majonézy. Do toho přidat česnek, na drobno nasekanou bazalku a osolit.


  • Pro Senior Portál napsala
    Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému