Tradiční italské lasagne snadno a rychle

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
07. 09. 2017
Tradiční italské lasagne jsou v současné době již velice rozšířeným pokrmem po celém světě. Jejich příprava totiž vůbec není složitá a zároveň svou chutí výrazně utkví v paměti. Tento italský mix pod svou krustou totiž skrývá mnohé.

Existují dvě teorie o původu lasagní a obě se váží ke starořeckému jídlu. Častěji se soudí, že pochází z řeckého laganon, tenkých těstovin nakrájených na plátky. Slovo lagana se dodnes v řečtině používá po placatý tenký chléb. Druhá teorie počítá s s tím, že lasagně pocházejí – opět z řeckého – lasana nebo lasanon, což znamená trojnožka nebo podstavec pod hrnec. Římané si pak slovo vypůjčili jako „lasanum“, což v latině znamená „hrnec na vaření“. Italové by pak toto slovo používali s tím, že odkazuje na nádobí, ve kterém jsou lasagně připravovány a později se toto označení převedlo na samotný pokrm.

Dost už ale teorie a podívejme se raději na samotný recept.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího
  • 250 g oloupaných rajčat v plechovce
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového prolaku
  • bazalka, sůl, pepř
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • 125 čedaru na strouhání
  • muškátový oříšek
  • 1 balíček těstovin lasagní

Postup:

Boloňská omáčka - na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme maso a až zhnědne, vmícháme rajčatový protlak, rajčata a bazalku, přilijeme víno a okořeníme. Dusíme na mírném ohni cca 30 minut.

Sýrová omáčka - Rozpuštěné máslo v hrnci smícháme s moukou a chvíli smažíme. Postupně přiléváme mléko a za stálého varu mícháme, dokud omáčka nezhoustne a nezjemní. Potom do omáčky nastrouháme trochu muškátového oříšku a čedar. Počkáme, až se sýr rozpustí. Těstoviny (lasagne) vaříme dokud nejsou napůl měkké, tzn. aby se na vidličce pouze ohnuly. Nakonec vložíme do mísy na pečení po vrstvách boloňskou omáčku, sýrovou omáčku a lasagne, což opakujeme, ale horní vrstvu musíme zalít sýrovou omáčkou. Pečeme v troubě na 180 stupňů 30 – 35 minut, než vrchní sýrová omáčka mírně nezhnědne.

Přejeme dobrou chuť.

Pro Senior portál napsal
Oldřich Špok


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému