Tropické ovoce - víme, co jíme?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
12. 09. 2017
Kde jsou ty doby, když jsme znali pouze ovoce, které jsme si vypěstovali na zahradě, nebo banány, na které jsme si vystáli frontu v obchodech. Dneska můžeme běžně ochutnat i ovoce, o němž mnohdy ani nevíme, odkud pochází.

Na světě najdeme mnoho míst, kde se vyskytují plody, o nichž nemáme ani tušení, že existují. Mnoho takových exotických plodů, ať už ovoce či zeleniny, už doputovalo i k nám do Evropy. Je pravda, že v České republice ještě některé plody stále nenajdeme, ale my si dnes přiblížíme ty, na něž jste již mohli v obchodech či restauracích narazit. Mnoho z nás si tyto tropické plody velmi oblíbilo a nesmí doma určitě chybět.

Pokud trošku zapátráte, najdete také mnoho receptů, které můžete připravit na základě použití různého tropického ovoce. Exotické plody mohou být velmi lákavým ozvláštněním banketních menu při recepcích a oslavách. Používají se také jako dezerty a běžné doplňky v lázeňství, neboť mnoho druhů těchto plodů má léčivé účinky a nízký obsah kalorií.

Dnes si nebudeme představovat, jak tyto plody připravit, ale jen něco základního o nich. Začneme těmi známějšími a postupně si představíme i ty, které se na našem trhu ještě moc nevyskytují.

Ananas

V dnešní době u nás již běžný tropický plod, který seženeme skoro v každém dobrém obchodě s ovocem a zeleninou. Mnozí si bez něj již nedokážou představit slavnostní tabuli. Víme o něm ale něco? Ananas je plodem mnohaleté tropické byliny, která mnohdy dorůstá výšky 80 – 100 centimetrů a pochází ze suchých oblastí Jižní Ameriky. Rostlina se ale velmi rozšířila, a proto ji dnes najdeme prakticky všude v tropickém pásmu. Existuje mnoho druhů (kolem sta) ananasů, ale nejrozšířenější jsou asi čtyři – Smooth Cayenn, Red Spanish, Black Jamaica a Queen. Každý je něčím zvláštní. Ananas je velmi šťavnatý (až 85 % šťávy) a také velmi bohatý na vitamíny. Obsahuje provitamin A a vitamíny B1, B2, C, a také množství minerálních látek, jako je vápník, sodík, hořčík, železo, fosfor a mnoho dalších. Čerstvý ananas můžeme jíst samotný, nebo jej můžeme použít do salátů, jako přílohu k masům nebo také do nápojů – například bowle.

Kiwi

V některých materiálech se můžete setkat také s názvem „čínský angrešt“. Tento plod objevili Novozélanďané v Číně původně jako okrasnou rostlinu. Roste na dřevité liáně, která mnohdy dosahuje délky až osmi metrů. Do Evropy se začalo dovážet teprve v druhé polovině minulého století. Dnes se ale pěstuje i v dalších zemích s mírným podnebím a některé odrůdy lze pěstovat také ve vinařských oblastech. Kiwi je velmi bohaté na vitamín C (až jedno procento) a dále na vitamín B1, B2 a mnoho minerálních prvků. Nejlepší je kivi jíst čerstvé samotné, ale slouží také při přípravě kompotů a salátů nebo ke zdobení dezertů.

Mango

Původní domovinou této plodiny je Indie a některé tropické oblasti. Tento plod najdeme na středně velkém stálezeleném stromě s hustou oválnou korunou, kterou tvoří tmavozelené listy. Plody jsou velmi choulostivé na změnu teplot, a proto se do Evropy začaly dovážet až s rozvojem letecké nákladní dopravy. Plody pro vývoz se musí sklízet nezralé, dokud je dužina tuhá. Plody jsou velikosti mandarinky až melounu o váze 300 – 2000 gramů. Konzumuje se pouze vnitřní dužina, která je jemná, lahodná a velmi sladká. Také obsahuje velké množství vitamínu C a mezi ovocem vede v obsahu provitamínu A. V literatuře se dočtete, že se nedoporučuje mango zapíjet alkoholickými nápoji.

Maracuja

Pro mnoho lidí stále ještě neznámá plodina, která je ale velmi aromatická a chutná. Pochází z Brazílie a roste na tropické liáně granadille. Nejprve se tyto plody dostaly do Španělska, kam je přivezli jako okrasné rostliny. Dnes se maracuja pěstuje v Africe, Jižní Americe a na dalších tropických a subtropických místech. Plody váží většinou 35 – 40 gramů a pod jejich tenkou slupkou se skrývá šťavnatá rosolovitá dřeň s množstvím jadérek. Je bohatá na vitamín B a C, vápník a železo. Většinou ji můžeme jíst syrovou, nebo ji přidat do ovocných salátů, koktejlů a jiných pochutin.

Papaja

Papaja pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky, ale nyní je její pěstování rozšířeno i do dalších vlhkých tropických oblastí. Její šťáva poskytuje surovinu pro výrobu enzymu papainu, který se podobá pepsinu. Plody bývají délky až osmdesáti centimetrů a váží až devět kilogramů. Na vývoz jsou však určeny pouze plody zhruba do jednoho kilogramu. V dutině se nachází množství nepoživatelných pálivých zrn (používají se jako náhražka pepře). Konzumuje se pouze sladká, zářivě žlutá dužina, která výrazně voní a chutí připomíná meloun. Papaja je také bohatá na mnoho vitamínů a hlavně vápník. Konzumuje se nejvíce čerstvá jako dezert.

Granátové jablko

Tento plod pochází podle všeho z Persie. V nynější podobě se pěstuje ve všech tropických a subtropických oblastech a do Evropy je dovážena nejvíce z Brazílie a Středozemí. Granátová jablka mají cibulovitý tvar o průměru až dvanácti centimetrů a váží průměrně 500 gramů. Po uzrátí se jejich hladká kožovitá slupka zbarví rudožlutě až do hněda. Uvnitř najdeme četná kulatá zrna, která obsahují šťavnatý sladkokyselý červený rosol a také bílá jadérka, která jsou u mladých plodů poživatelná. Pěstování není náročné a mají mnohostranné využití, např. do pohárů nebo do pečiva.

Liči

Velmi rozšířená plodina subtropického pásu. Mezi nejlepší a nejchutnější odrůdy patří čínské Loh mai ši a Hoak ip a také americké Brewster a Chen Purple. Do Evropy se tato plodina dostala až poměrně nedávno z Afriky, Číny, Pákistánu a Indie. Malé oválné plody dlouhé asi pět centimetů jsou ukryty v drsné slupce. Poživatelná je pouze bílá dužina, která je velmi sladká až nahořklá. Toto ovoce má velmi zvláštní vlastnost, a to takovou, že jejich chuť se mění podle toho, k jakému pokrmu jsou podávány. Liči musí být dobře zralé a lze je podávat jako dezert či přílohu k jídlům. Dřeň se také používá do koktejlů a salátů.

Karambola

Původně pochází karambola z Malasijského poloostrova nebo Indie, ale nyní se vyskytuje ve všech tropických až subtropických zemích. Plody mají zajímavý nezvyklý tvar – po rozkrojení napříč vypadají jako hvězda. Jsou velké v průměru deset centimetrů a váží až 100 gramů. Dřeň je velmi šťavnatá a má průzračnou barvu a v závislosti na odrůdě je sladká či mírně kyselá. Konzumuje se především čerstvá nebo v salátech, pohárech či dezertech.

Tamarillo

Zajímavostí této rostliny je, že kvete pouze v noci. Je to keř, který pochází z Peru, ale také už je rozšířený v mnoha tropických a subtropických horských oblastech. Do Evropy jsou plody dováženy hlavně z Brazílie, Kolumbie a Jižní Afriky. Tamarillo vytváří hrozny bobulovitých plodů vejčitého tvaru, které jsou dlouhé až devět centimetrů a váží 70 – 80 gramů. Svým vzhledem připomínají rajská jablíčka. Konzumuje se dužina, která se může přidávat do salátů, ke zmrzlině a k jiným pokrmům.

Tropických plodů je na světě mnohem více, ale to by bylo opravdu na dlouhé povídání. Dnes jsem vám představila ty nejznámější z neznámých a v některém z příštích článků si můžeme povídat o těch dalších. Každopádně se jedná většinou o velmi chutné plody, které se dají využít mnoha různými způsoby, ale většinou nejlépe chutnají čerstvé.

Pro Senior Portál napsala
SImona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému