Variace na letní saláty z přílohovin (které se hodí i na dietu)

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 01. 2018
S přicházejícími horky se málokomu chce stát u plotny a vyvařovat tříchodové menu. I z tohoto důvodu v následujícím článku naleznete tři recepty na chutné saláty. A to samozřejmě není vše – jsou zároveň dietní, rychlé a skvěle hodí na všedí dny. Proč?

Odpověď je jednoduchá. Každý z následujících receptů na rychlé saláty je založen na jedné z druhu příloh – tedy těstovinách, rýži a bramborách. Ke každé z těchto základních surovin stačí přidat pár dalších dobrot a rázem vykouzlíte oběd i večeři nenáročnou na čas i kalorie!

Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

Na jednu porci potřebujete 100 g uvařených těstovin, 50 g tuňáka ve vlastní šťávě, směs mražené zeleniny – kukuřice, hrášek, mrkev, lžíci olivového oleje, šťáva z citrónu, sůl, pepř

Celkový energetický příjem je 6133 Kj/ 1460 Kcal, porce obsahuje 14 g tuku, 18 g bílkovin a 28 g sacharidů – hodí se tedy spíše na polední jídlo

Mraženou zeleninu podusíme 2 – 3 min. na trošce vody smíchané s částí olivového oleje. Těstoviny (buď uvaříme nebo přihřejeme) smícháme se zeleninou, tuňákem, zakápneme zbytkem olivového oleje a pokapeme šťávou z citrónu, okořeníme dle chuti. TIP: pro zjemnění chuti přidáme lžičku zakysané smetany.

Rýžový salát s tofu a olivami

Na jednu porci potřebujete 60 g rýže (ideálně basmati), 50 g tofu natural, 50 g čínského zelí, papriky, okurky a rajčat, 10 g černých oliv, 1 lžičku balsamikového octa, 1 lžíci olivového oleje, sůl a bazalka

Celkový energetický příjem tohoto salátu je 6226 Kj/1482 kcal, porce obsahuje 17 g tuků, 9 g bílkovin a 32 g sacharidů – hodí se na večeři.

Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Stejně tak i tofu a společně s olivami přidáme do mísy se zeleninou. Přidáme rýži, dochutíme solí a bazalkou a lehce zakápneme olivovým olejem. TIP: salát můžeme místo rýže připravit i z rýžových nudlí.

Salát s brambory, červenou řepou a parmskou šunkou

Na jednu porci potřebuje 100 g brambor, 50 g parmské šunky, 100 g červené řepy, 50 g hrášku, půlku červené cibulky, lžíci oleje z vlašských ořechů, sůl a pepř

Celkový energetický příjem se pohybuje kolem 6135 Kj/1461 kcal, tato porce obsahuje 16 g tuku, 18 g bílkovin a 27 g sacharidů. S ohledem na množství bílkovin je vhodnější k obědu.

Brambory vaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Červenou řepu oloupeme, omyjeme a stejně jako cibulku nakrájíme na drobné kousky. Hrášek a nakrájenou parmskou šunku přidáme do mísy se zbylými ingrediencemi a dochutíme lžičkou oleje z vlašských ořechů, solí a pepřem.

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému