Vaříme s ovesnými vločkami

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 07. 2018
Ovesné vločky lze v kuchyni využít na mnoho způsobů a do nejrůznějších jídel. Do svého jídelníčku by je měli zařadit všichni, kteří si chtějí udržet štíhlou linii a být zdraví.

Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Skládají se přibližně ze 66,5% sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Pojídáním vloček mohou lidé předcházet zácpě a oves také udržuje správnou činnost tlustého střeva. Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Oves je rovněž výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr. Ideální jsou ovesné vločky pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo pro ty, kteří si chtějí udržet štíhlou linii – ovesné vločky totiž navozují pocit sytosti na delší dobu, a tlumí tak pocit hladu.

Rajčatová ovesná polévka na italský způsob

- 30 g másla, 40 g cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 5 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 1 bobkový list, 100 g ovesných vloček, 50 g zeleniny, 1 kostka masoxu, 3 lžíce kečupu, sůl, cukr, citronová šťáva, 100 g strouhaného sýra

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou, zamícháme, aby se neudělaly hrudky, a zalijeme vodou. Přidáme koření zabalené v kousku gázy a dále přidáme ovesné vločky a nadrobno nakrájenou zeleninu. Povaříme 45 minut a vyndáme sáček s kořením. Přidáme masox, kečup a krátce povaříme. Dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Na talíř připravíme porce strouhaného sýra, které zalijeme horkou polévkou.

Nákyp z ovesných vloček s jablky

- 250 g ovesných vloček, 1 l mléka, 4 vejce, 20 g cukru, sůl, rozinky, tuk a strouhanka na vymaštění a vysypání pekáče, 1 kg jablek

Z vloček a mléka uvaříme kaši. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme špetku soli, po částech přidáme vychladlou kaši. Nakonec přidáme rozinky a vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do pekáče rozetřeme těsto, které pokryjeme vrstvou jablek, pak znovu vrstva těsta a jablek. Poslední je vrstva z těsta. Pečeme v troubě na střední teplotu asi 40 minut.

Macháčkovy placičky

- 100 g hladké mouky, 80 g ovesných vloček, 80 g cukru, 80 g nasekaných vlašských ořechů, 80 g ramy, 1 vejce, trochu vanilkového cukru

Ze všeho uhněteme těsto a vytvoříme malé placičky. Uprostřed nich vyhloubíme malé důlky a do nich dáme mandli. Placičky pak pomalu pečeme – sušíme – v troubě na suchém plechu.

Pochoutka k televizi
Lehce opražené vločky smícháme s oříšky, mandlemi a sezamovými semínky a pojídáme k vínu nebo při večerním sledování televize.

Houbové ovesné bramboráčky

- 50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, vejce, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci petrželky, olej

Nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je asi 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně udusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (s průměrem 5-6 cm). Opékáme je na oleji po obou stranách.

Slané ovesné tyčinky

- 80 g ovesných vloček, 130 ml vody, 100 g polohrubé mouky, malá lžička prášku do pečiva, sůl, 50 g hery, 1 žloutek, hrubá sůl, kmín, tuk na vymazání plechu

Vločky zalijeme vařící vodou a necháme asi hodinu stát. Pak přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, heru a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme plát. Z plátu vykrajujeme tyčinky, které pak potřeme žloutkem, posypeme solí a kmínem a ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Müsli za čerstva

- 8 lžic ovesných vloček, 4 větší jablka, 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka, citronová šťáva, čerstvé maliny nebo jiné ovoce podle chuti, 4 lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů

Ovesné vločky namočíme přes noc do studené vody. Ráno nastrouháme jablka a vmícháme je do namočených vloček spolu se slazeným kondenzovaným mlékem a citronovou šťávou. Vločky narovnáme do misek, zdobíme malinami a posypeme sekanými ořechy.

Vločkové karbenátky

- 150 g ovesné vločky, 400 ml vody, 50 g slaniny, 1 menší cibule, 50 g měkkého salámu, petrželka, mletý pepř, česnek, vejce, sůl, strouhanka, olej na smažení

Vločky uvaříme ve vodě na hustou kaši. Na pánvičce zapěníme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájený salám, lehce zapěníme a vmícháme do kaše. Přidáme nasekanou petrželku, mletý pepř, česnek utřený se solí a formujeme malé karbenátky, které obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Karbenátky po obou stranách smažíme na rozpáleném oleji.

Pochoutka z ovesných vloček

- sáček ovesných vloček, 2 dcl oleje, půl slazeného kondenzovaného mléka

Vše smícháme a dáme zapéct do trouby na 250 stupňů na 5 minut, pak troubu ztlumíme, vločky promícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Do vychladlých vloček pak přidáme sáček burizónů, hrst rozinek, hrst kokosu a ořechů. 

Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému