Víkendové snídaňové menu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
08. 09. 2018
Snídaně je nutnost, bez které se náš organismus pořádně nerozjede. Ačkoliv je známo, že by měla být lehce stravitelná, dnes vám nabídneme i „hříšnou“ variantu v podobě sladkostí. Ať už tedy dáváte přednost čemukoliv, následující řádky vám přinesou inspiraci.

Víkend je přímo stvořený k tomu, abychom si dopřáli pořádnou snídani. Komu se s ní ale chce připravovat? Podívejme se tedy na pár jednoduchých receptů, které zvládnete připravit během chvilky. Kromě toho, že výborně chutnají, řadí se také do kategorie originálních receptů, s nimiž jste možná ještě nesetkali. Je libo snídani na sladko či na slano?

Slaná varianta
Jako první se podívejme na zdravější variantu snídaně – brokolicové omeletky. Omeletky se budou připravovat ve formě, jež se používá pro pečení muffinů, avšak není nutná – lze improvizovat.

Potřebujeme: 

  • přiměřené množství růžiček brokolice
  • 4 celá vejce
  • čedar se sníženým obsahem tuku
  • další sýr (eidam, pecorino romano…)
  • lžička olivového oleje
  • sůl, pepř
  • olej ve spreji

Následující postup je již snadný. Brokolici nejdříve povaříme 6 – 8 minut v páře, troubu předehřejeme na 220 °C. Růžičky brokolice nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a smícháme s olejem. Formu vystříkáme olejem ve spreji a směs rozdělíme do jednotlivých otvorů.

V misce rozšleháme vejce, strouhaný sýr, sůl a pepř. To nalijeme na směs, která se již ve formičkách nachází. Vše by mělo dosahovat asi ¾ výšky formy. Nakonec posypeme omeletku čedarem. Pečeme přibližně 20 minut.

Výhodou tohoto pokrmu je také to, že jej můžete uschovat v krabičkách do lednice a vychutnávat si jej třeba i v průběhu týdne.

Sladká varianta
V této části si přijdou na své milovníci čokoládových pochoutek. Je tu pro vás totiž recept na domácí sušenky, jejichž příprava netrvá dlouho a přitom chutnají báječně!

Připravte si:

  • 100g másla v pokojové teplotě
  • 100g cukru
  • vanilku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 150g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli
  • 200g bílé čokolády

Troubu rozehřejte na 170°C. V misce utřete dohlídka cukr s máslem, vanilkou a vejcem. Prosejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a přidejte špetku soli, která paradoxně zvýrazní sladkou chuť. Do hladkého těsta nakonec nasypte na drobné (ale klidně i na větší) kousky nakrájenou čokoládu. Na pečící papír vytvořte „kopečky“ s většími mezerami, protože sušenky se částečně „roztečou.“ Vše se peče asi 12 minut.

Je to recept, který umožňuje spoustu dalších variant přidáváním různých ingrediencí – ořechy, sušené ovoce... Využijte, na co máte zrovna chuť a co je po ruce.

Po vyndání z trouby nechte sušenky vychladnout na mřížce, ve středu totiž mohou být ještě trochu měkké.

Dobrou chuť!

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému