Víno v kuchyni

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 10. 2017
Víte, které víno se hodí ke kterému pokrmu? Víno je odjakživa oblíbeným nápojem a tak nedí divu, že se začalo využívat i v kuchyni. Podívejme se proto v následujícím článku blíže na ideální chuťové kombinace bílého i červeného vína.

Víno se v kuchyni používá už od dávných časů. Existují i historické zápisy o víně jako ingredienci. Objevují se v Homérových popisech receptů nebo v pozdějších záznamech z hostin; víno se objevovalo pak i ve Francii, Americe nebo Anglii.

Vaření s vínem

Rozhodnete-li se dodat jídlu nový rozměr vínem, pak vybírejte tak, aby bylo vhodné i k pití. V regálech můžete najít i speciální vína přímo určená pro vaření, avšak kuchaři je příliš nedoporučují, neboť nemají vhodné charakteristiky. Tady je několik základních faktů, jež se vám budou při vaření s vínem jistě hodit.

  • Bílé víno se používá především do pokrmů z kuřecího masa, krémových polévek, světlých omáček a k některým sýrům
  • Také je možno používat jej při dušení zeleniny
  • Červené víno naopak podtrhne a zesílí chuť červeného masa nebo zvěřiny
  • Také se výborně hodí pro přípravu marinád
  • K pití je vhodné rozlévat stejné víno, jež bylo přidáno do pokrmu 

Víno k jídlu

Nejednou jste si možná lámali hlavu se správným výběrem vína k určitému pokrmu. Existuje několik základních a jednoduchých typů, jimiž je dobré se řídit. Proto k lehkým jídlům volte lehká vína, k vydatnějším pak plnější bílá a lehká červená a k těžkým masitým a kořeněným jídlům jsou ideální vína červená. Harmonie platí také co se týče barev – ke světlým pokrmům bílé či růžové víno, k tmavým pak červené. U jídla s výraznou chutí by zaniklo víno s neutrální chutí, proto je třeba mít na stole víno stejné charakteristiky. Víno se pak nehodí podávat ke sladkým pochutinám, jako je zmrzlina nebo čokoláda.

Víno k sýrům

Oblíbenu pochoutkou jsou sýry, avšak vybrat k nim do sklenky to správné víno může být oříšek. Tvrdé sýry jako parmazán nebo čedar ideálně doplní mladá ovocná červená vína jako Frankovka nebo Modrý Portugal. Z bílých se hodí svěží Veltlínské zelené. Hermelín si nejlépe vychutnáte s kořeněným červeným vínem (např. André, Cabernet Sauvignon, Frankovka), plísňové sýry typu niva zase s bílým sladkým nebo červeným extraktivním (slámové, ledové víno nebo Rulandské modré). Lehká suchá vína jako Ryzlink rýnský nalévejte ke  krémovým, máslovým nebo smetanovým sýrům. K taveným vybírejte bílá vína – lehká a suchá. Oblíbené Chardonnay se hodí k pařeným sýrům, naopak kozí sýr nejlépe chutná doplněný o výrazný Sauvignon.

Tip na rychlý oběd

Pokud vás článek navnadil, přikládám také recept na jednoduchý oběd. Zapékaná ryba na víně je rychlé a netradiční jídlo, jež se hodí i pro slavnostní události.

Připravíme si:

70 dkg ryby, nejlépe kapr nebo tolstolobik
strouhanka
olej
máslo
3 cibule
petrželová nať
0,3l bílého vína
šťáva z jednoho citronu
lžička sardelové pasty
½ lžičky mletého koriandru

Postup:

Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, přidáme jemně nakrájenou cibuli, petrželovou nať a citronovou šťávu. Na to poklademe naporcovanou, osolenou a opepřenou rybu, jež potřeme sardelovou pastou. Vše nakonec zalijeme bílým vínem a lehce dochutíme koriandrem.

Nejdříve 20 minut podusíme, nakonec odklopíme pokličku a zapékáme. Podávat tuto pochoutku lze s bramborami nebo pečivem.

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému