Výhody domácí pekárny, aneb upeč si sám

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
18. 07. 2018
Možnost upéci si doma vlastní pečivo s sebou nese nejednu výhodu. Přestat být vázán na otevírací hodiny obchodů a mít k dispozici vždy to nejčerstvější pečivo výborné kvality je jistě lákavou možností. Podívejme se na ni proto blíže.

O co tedy vlastně jde? Jedná se o kuchyňský spotřebič, který se řadí do kategorie bílá technika. Čili do stejné kategorie, jako např. myčka nádobí, pračka nebo chladnička. Skládá se ze dvou částí – z pečící pánve a hnětacích nožů. Její obsluha je více než velice jednoduchá a čítá jen několik tlačítek, jako pro regulaci doby pečení nebo teploty.

Domácí pekárny se nevyrábí dlouho. Jejich vznik se datuje k roku 1986, když se poprvé objevily v Japonsku. Až o celé desetiletí později se rozšířily do Spojených států a Velké Británie, odkud si pak cestu našly také do kontinentální Evropy, a i zde se již v mnoha domácnostech staly samozřejmostí.

Domácí pekárny zvládají upéci jak bílé, tak i tmavé celozrnné pečivo, stejně jako různé druhy koláčů. Skýtají tak možnost upéct si širokou škálu pečiva, od všech druhů chlebů, přes croissanty, až po domácí pizzu. Použít je možno jak jednotlivé přísady, jako mouku, droždí (sušené i klasické), sůl a vodu, nebo i již hotové směsi různých druhů chleba.

Univerzální recept na chléb není ničím složitým. Jednou z výhod domácí pekárny však je fakt, že vámi připravené pečivo nikdy nemusí být stejné. Možností pro improvizaci je totiž nepřeberné množství. Základem je vždy následující:

540g mouky, 360ml vody, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička koření (vždy kmín a k tomu něco z variant koriandr, anýz, rozmarýn, římský kmín, skořice nebo fenykl) a 6g droždí

Dalších, nepovinných surovin, je však rovněž velké množství – semínka dýně, slunečnice, lnu, sezamu, máku, či rozinky a ořechy (vlašské nebo lískové, nejlépe s medem), nebo menší pokrájená a osmahlá cibule či slanina. Mezi méně časté, přesto však zajímavé variace pak patří například přidání sušené bramborové kaše, která v hotovém chlebu dělá menší bublinky, nebo otrub, vejce, či jablečného octa, který ubírá z příchuti kvasnic.

Domácích pekáren je na trhu velké množství. Ty nejlevnější se dají pořídit již od 1500 Kč, zatímco i ty nejdražší nepřesahují cenu 3500 korun, což z nich činí relativně dostupný a zároveň velice praktický dárek. Třeba k vánocům. Nebo k narozeninám. Najdou si cestu i k Vám domů?

Pro Senior portál napsal
Oldřich Špok


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Marpok | 21. 03. 2011, 15:02

Chleba z domácí pekárny je výýýborný. Dobré jsou ty směsi, díky nimž si lze v domácích podmínkách připravit chléb nejen chutný, ale také zdravý s různými semínky atd. Za sebe a svou rodinu bych to určitě doporučila i ostatním. :-)

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému