Vypěstujte si za oknem zelené bohatství

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
03. 08. 2019
Kupování sáčků s bylinkami v obchodech je sice pohodlné, ale v průběhu celého procesu, než se dostanou k vám do kuchyně, ztrácí na své výrazné chuti a kvalitě. Co takhle vytvořit si domácí bylinkářství a pěstovat si čerstvé koření sami?

V dřívějších dobách byla koření připisována velká moc a jeho cena byla vysoká. Vzácné druhy sloužili k přípravě lektvarů lásky, v lidovém lékařství pak našly uplatnění i obyčejnější druhy. Pro svou cenu bylo koření výhodným obchodním artiklem a do Evropy bylo přiváženo z horkých pásem Afriky, jižní Ameriky a Asie. V současnosti se kromě exotického koření těší oblibě i takzvané zelené koření, jež je snadné pěstovat i v našich podmínkách.

Vytvořte si kuchyň s atmosférou dob dřívějších a vypěstujte si na oknech domácí koření, které dodá pokrmům nezaměnitelnou chuť. Avšak neslouží jen k ochucování jídel, využití je mnohem širší – kupříkladu k léčení či zmírnění zdravotních neduhů.

Co pěstovat?

Pro pěstování za oknem poslouží ideálně truhlík nebo bedýnka, samozřejmě se hodí také květináče různých velikostí. Na parapetu snadno vypěstujete celou řadu rostlinek, zmiňme ale jen některé druhy:

Bazalka vnese do kuchyně italský nádech, jelikož neodmyslitelně patří k rajčatům a těstovinám. Na pěstování je ideální trpasličí bazalka, pro níž je typická pronikavá vůně a nenáročnost.

Koriandr, který do vnese do kuchyně kouzlo orientu. Použití má různé, od salátů až po polévky. Harmonicky se doplňuje s kari, ale pozor – povzbuzuje chuť k jídlu. Potírání koriandrem pak zmírňuje revmatické bolesti. Při pěstování to chce trpělivost, klíčí totiž až za dvacet dní.

Řeřicha jde vypěstovat během několika dnů. Je doslova napěchovaná vitamíny a hodí se do polévek, omáček nebo jen tak na chleba. Má výraznější pálivou chuť a obsahuje spoustu vitamínu C. Jedná se o absolutně nenáročné a rychle dorůstající koření.

Tymián podporující trávení a napomáhající při léčbě kašle či astmatu. Dříve sloužil k mumifikování, dnes ho přidáváme do pokrmů. Hodí se k těžce stravitelným jídlům (skopové a vepřové maso, přidává se do marinád nebo nakládaných sýrů a pokrmů z luštěnin), avšak při jeho dávkování je třeba opatrnosti.

Stejně jako bazalka, také oregano je symbolem jižní kuchyně a je skvělým doplňkem k rajčatovým omáčkám, pizzám či houbám. Nelze opomenout ani jeho léčivé účinky – zdolává vnitřní infekce, zlepšuje zažívání a je účinné i proti migrénám. Nejlépe se pěstuje druh compactum, ale pozor – na zahradě se z něj může stát nevítaný plevel.

Neměla by chybět ani máta, sloužící nejen k přípravě čaje, ale například i oblíbeného nápoje mojito – ať už alkoholického či nikoliv. Dále se přidává do salátů nebo dezertů. Máta se množí vegetativně, to znamená, že necháme části rostlin zakořenit ve vodě.

Ve francouzské kuchyni je nepostradatelný estragon, neboli pelyněk. Hořká a přitom mírně nasládlá chuť se hodí především při přípravě masa, ryb nebo polévek, ale pro výraznou chuť stačí jen malé množství. Množí se podobně jako máta – dělením trsů.

Z méně rozšířených koření zmiňme alespoň citronellovou trávu (lemongrass) užívanou při přípravě masa, rýžových pokrmů, mořských plodů nebo čaje. Příznivě upravuje hladinu cholesterolu a zažívání a napomáhá také koncentraci. Její rostlinku získáte dělením trsů.

Vypěstovat si můžeme i rostlinku gotu kola, jež zlepšuje paměť, koncentraci a regeneruje nervovou soustavu. Využívá se hlavně k přípravě čaje a množí se semeny. Číňané ji považují za elixír mládí.

Nejčastější chyby

Mezi největší chyby při pěstování patří špatná zálivka, neboť mají k dispozici menší množství substrátu než ve venkovních podmínkách. Proto je třeba zalévat je méně, o to ale častěji. Rozhodně se bylinky nepřihnojují. Možná děláte chybu i v množství světla, jež koření dopřáváte – zpravidla jej vyžadují hodně. Neprospívá ani kolísání teploty a přetopené prostory.

Většina druhů patří mezi jednoletky a neměly by se pěstovat déle. Pak totiž ztrácejí svou chuť a aroma, pro což je přeci pěstujete!

Pro Senior portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému