Zdravá obměna jídelníčku, to je kuskus

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
17. 11. 2020
Kuskus – základ africké kuchyně proniká i na tuzemské talíře. Oblíben je zejména těmi, kteří chtějí tradiční přílohy nahradit něčím méně obvyklým a hlavně zdravým. Dnešní článek je věnován potravině, která by určitě neměla chybět ve vašem jídelníčku, pokud chcete brambory, knedlíky a rýži doplnit o něco zajímavého a tělu prospěšného.

Kuskus je vlastně krupicí, která je při přípravě tvarovaná do kuliček. Hlavní složkou může být tvrdozrnná pšenice, ječmen nebo proso. Je považován za poměrně všestrannou surovinu, s níž lze mnohé jídlo vylepšit, doplnit či ozvláštnit.

Historie kuskusu

Pokud byste hledali informace o tom, odkud vlastně kuskus pochází, našli byste poměrně protichůdné údaje. Nejčastěji se však setkáte s vysvětlením, že za rozšířením kuskusu stojí Maroko, odkud se rozšířil zejména do Evropy díky migraci obyvatelstva.

Jsou oblasti, kde se kuskus vyrábí stále ručně. Sejdou se ženy z široké rodiny a celé odpoledne stráví tím, že míchají obiloviny. Vzniklou směs posléze zalévají slanou vodou, načež vše drtí a suší. Poté vše prosívají tak dlouho, dokud se z celé směsi nevydělí kuskusová zrna. Celá akce je zakončena přípravou pokrmu, kdy se kuskus vaří v páře nad hrncem a v hrnci povětšinou zelenina a kousky masa.  

Jak ho lze připravovat?

Při úpravě kuskusu se fantazii meze rozhodně nekladou. Lze ho připravit v rámci slaného jídla, stejně jako použít do toho sladkého. Hodí se jako příloha, stejně jako hlavní jídlo nebo dezert. Jeho velkou výhodou je, že ho lze připravit během pár chvil. Již za několik málo minut si tak každý může díky kuskusu dopřát lehké, avšak nutričně vyvážené jídlo.

Chcete-li si kuskus připravit, pak vězte, že postup je téměř totožný s přípravou rýže či těstovin. Je zapotřebí přivést vodu k varu – hrnek vody na hrnek kuskusu, tu poté odstavit ze sporáku a vmíchat do ní kuskus. Následně se nádoba přikryje a nechá se vše odstát přibližně 5 až 6 minut. Aby se k sobě zrna nelepila, je dobré do kuskusu po odpočinutí vmíchat máslo či olej – nejlépe kvalitní olivový. Jestliže kuskus mezitím vychladl, stačí ho na mírném ohni opět prohřát a podávat. Milovníci mikrovlnné trouby teď jistě zpozorní, protože kuskus je možné připravovat i touto cestou. Stačí ho zalít studenou vodou, přidat máslo či olej, promíchat, nechat necelých 5 minut odstát a poté vložit v zakryté nádobě na jednu minutu do trouby.

Kde ho seženete?

Moderní doba přeje všemožným kuchyňským variacím, a tak je možné koupit kuskus v každém větším supermarketu. Sázkou na jistotu jsou samozřejmě prodejny s bio potravinami a zdravou výživou. Za půl kilogramu této dobroty zaplatíte okolo 35 Kč.

Kuskus by určitě neměl chybět na talíři člověka, který touží po změně v jídelníčku a chce si ho ozvláštnit. Příjemný bonusem je poté fakt, že kuskus je velmi zdravý a pomáhá lidskému organismu mimo jiného se správnou funkcí zažívací soustavy. Proto kuskus nelze než srdečně doporučit. 

Pro Senior Portál napsala
Jana Krčová

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému