Zdravé bambusové výhonky

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
14. 08. 2017
Chcete zkusit něco nového z asijské kuchyně? Tak proč ne třeba bambusové výhonky. Křupavé tyčinky lze použít do polévek, hlavních jídel i salátů.

Bambus roste v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a Ameriky. U nás je bambus znám především jako rostlina, která se používá k výrobě nábytku, ale v asijských zemích jsou bambusové výhonky hojně používané i v kuchyni. Sezóna této exotické zeleniny je však velmi krátká, protože bambus rychle dřevnatí.

Výhodou bambusových výhonků je, že obsahují hodně bílkovin ale málo tuku. V křupavé zelenině, která se nejčastěji konzervuje ve slaném nálevu, je i kyselina křemičitá, nazývaná též bambusový cukr, jež je důležitým lékem na astma. Kořeny bambusu jsou zase využívány k léčbě rakoviny.

Jak výhonky připravit

Bambusové výhonky nakrájíme na menší kousky, zhruba pěticentimetrové, a vaříme patnáct minut v osolené vodě se sójovou omáčkou. Pokud budete upravovat čerstvé výhonky, vařte je ještě důkladněji a déle – výhonky totiž obsahují některé škodlivé látky, které se odbourají právě vařením.

Asijská polévka

- 200 g kuřecích prs, litr kuřecího vývaru, 4 jarní cibulky, trochu hub, 100 g konzervovaných bambusových výhonků, 3 vejce, 2 stroužky česneku, chilli paprička,  2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce kukuřičného škrobu, trochu vína, pepř, sůl, zázvor

Do vývaru nebo vody s kostkou přidáme nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor, víno a sójovou omáčku a přivedeme k varu. Vložíme maso nakrájené na nudličky, houby, cibulky, bambusové výhonky, citronovou šťávu, chilli papričku a pepř a necháme vařit asi pět minut. Poté přidáme vajíčka rozšlehaná s trochou sójové omáčky, přidáme škrob a za stálého míchání polévku dovaříme.

Kuře po čínsku s bambusovými výhonky

- půl kilogramu kuřecích prs, 1 vejce, lžíce solamylu, 2 lžíce sójové omáčky, pár kapek worcestrové omáčky, 1 dcl olivového oleje, bambusové výhonky, naložené žampióny, pórek, 3 stroužky česneku, červená a zelená paprika, chilli paprička, sůl, pepř, zázvor, koření na čínu, vlašské ořechy, med

Nakrájená kuřecí prsa vložíme do misky a přidáme vejce, solamyl, olivový olej, sójovou omáčku, worcestrovou omáčku, na plátky nakrájené tři stroužky česneku, nakrájenou chili papričku, koření na čínu, zázvor a trochu osolíme a opepříme. Vše řádně rozmícháme a necháme nejlépe do druhého dne uležet v ledničce. Druhý den tuto směs zprudka orestujeme se lžící medu a nasekanými ořechy asi pět minut.  Maso poté vyjmeme a do výpeku vložíme na nudličky nakrájenou papriku, pórek, bambusové výhonky a žampióny. Po orestování tuto směs přidáme k masu a promícháme.

Žampiony s bambusem

- 500 g čerstvých žampiónů, 200 g bambusových výhonků, 1 cibule, 250 ml zeleninového vývaru, 5 lžic oleje, 4 lžíce červeného vína, 2 lžičky škrobu, 2 lžičky vody, lžíce sójové omáčky, lžička moučkového cukru, špetka mletého pepře, sůl

Na rozpáleném oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampióny, promícháme a prudce opečeme. Pak přidáme nakrájené bambusové výhonky, cukr, pepř, sójovou omáčku, víno, osolíme, zalijeme vývarem a dusíme tři až čtyři minuty. Nakonec zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a za stálého míchání krátce podusíme.

Zapečené těstoviny s bambusovými výhonky

- půl kilogramu těstovin, konzervované bambusové výhonky, kysaná smetana, 100 ml mléka, sýr, 3 stroužky česneku, petrželová nať, sójová omáčka, olivový olej, kousek másla, 2 lžičky sójové omáčky, mleté černé koření, sůl

Uvaříme těstoviny podle návodu. Na olivovém oleji orestujeme bambusové výhonky, přidáme sojovou omáčku, dochutíme solí a kořením a dusíme do poloměkka. V nádobě šlehačem umícháme smetanu, mléko a česnek. Do zapékací mísy dáme tři čtvrtiny těstovin, na to bambusové výhonky, zalijeme smetanovou omáčkou a přikryjeme zbytkem těstovin. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a petrželovou natí a dáme do předehřáté trouby zapéct.

Osvěžující salát

- hrst fazolí, 2 rajčata, kysané zelí, salátová okurka, pórek, bambusové výhonky, bílý jogurt, pepř, sůl, sladká paprika, olivový olej, ocet balsamico

Fazole uvaříme do měkka a scedíme. Mezi tím si do mísy nakrájíme na drobno kysané zelí, dvě rajčata, salátovou okurku, pór a asi půl skleničky bambusových výhonků. Osolíme a přimícháme fazole. V druhé misce si z bílého jogurtu, lžičky balsamica, dvou lžiček olivového oleje a půl lžičky sladké papriky umícháme zálivku. Přisolíme a připepříme dle chuti.

Pro Senior Portál napsala
 Dagmar Kulaviaková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému