Zelený čaj – zázrak obsažený v jednom šálku

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
06. 06. 2018
Mezi lidmi je mnoho milovníků čaje, kteří si denně neodpustí minimálně jeden šálek tohoto chutného nápoje. Velmi oblíbený je zelený, který představuje pravý původní čaj, který prochází při zpracování mnohem šetrnějším procesem, a tak je možno díky němu poznat specifické čajové vlastnosti, které u jiných druhů nemusí být tak znatelné.

Když se chce dosáhnout kvalit zeleného čaje, musí se s čajovými lístky zacházet opatrně a šetrně, aby si uchovaly co nejvíce blahodárných účinků. Proto se při zpracování pouze jemně zahřívají a neprochází tak fermentací jako jiné druhy. Díky tepelné úpravě později dochází k oxidaci a čaj uvolňuje své příznivé látky v mnohem větší míře a koncentraci. Na druhé straně je však tato přednost vyvážena poměrně krátkou životností, zelený čaj by neměl být skladován příliš dlouho, protože se může stát, že z něho vše podstatné jednoduše vyprchá.

Zelený čaj blahodárně působí na lidský organismus

Mnozí nadšení milovníci zeleného čaje ho nepijí jen pro jeho výraznou a specifickou chuť, ale také zejména pro jeho účinky na lidské tělo. Někteří vědci se proti těmto tvrzením silně ohrazují, nicméně pravdou je, že východní medicína se v mnohém na zelený čaj spoléhá. A té už určité zázraky upřít nelze. Zelený čaj vykazuje skvělé účinky na srdce a jeho činnosti, krevní oběh a celkově stav kardiovaskulárního systému. Mimo tyto hlavní oblasti se projevily dobré účinky i v otázce mozkové činnosti.

Čistič k nezaplacení

Zelený čaj je v poslední době propagován i jako antioxidant, který pomáhá odbourávat v těle škodlivé látky hromadící se zejména kvůli špatnému životnímu stylu. Tyto antioxidanty v rámci čaje se jmenují catechin a známý vitamin C. Zelený čaj se osvědčil i jako dezinfekční prostředek, který je schopen odbourat v těle zárodky bakteriálních či virových onemocněních. Celkově je tak možné zlepšit imunitní systém a jeho schopnost chránit nás před běžnými nemocemi, k nimž se řadí například chřipka, nachlazení, rýma nebo angína. V neposlední řadě se o zeleném čaji mluví i jako o prevenci proti rakovině. Pravidelné pití je prospěšné především v předcházení rakoviny konečníku, slinivky či tlustého střeva. U žen pak speciálně působí jako prevence proti rakovině prsu.

Mohlo by se zdát, že zelený čaj je takový všeuměl v otázkách zdraví a je dobré ho co nejvíce konzumovat. Platí však pravidlo, jako u mnoha jiných věcí, že všeho s mírou. I přes své pozitivní a nepopíratelné blahodárné účinky na lidský organismus, obsahuje i kofein, který může být ve velké míře spíše škodlivý. U z toho důvodu by například těhotné ženy měly snížit spotřebu zeleného čaje na minimum či ho vynechat v těhotenství úplně.

Pitím zeleného čaje můžete zvýšit své šance v boji proti každodenním škodlivým vlivům, které číhají na každém kroku. Nezapomeňte však, že je potřeba uzpůsobit dávkování nejen všeobecně platným zásadám, ale také zdravotnímu stavu. Maté se zeleným čajem nebo čajem obecně své dobré zkušenosti? Podělte se o to v komentářích pod článkem a diskutujte s ostatními čtenáři.

Pro Senior Portál napsala
Jana Krčová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému