Zeštíhlovací tajemství fenyklu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
31. 08. 2018
V České republice se fenykl používá především jako koření a léčivka. Hlízy fenyklu, které vypadají jako cibule zkřížená s řapíkatým celerem, lze však použít i jako zeleninu.

Rostlina, která je ve své horní části podobná kopru, ale semena zase připomínají kmín, pochází ze Středomoří. Obsahuje vitamín C, velké množství vitamínů skupiny B a minerální látky jako je například draslík, vápník, hořčík a železo. Má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti) a rovněž močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání. Fenykl by také do svého jídelníčku měli zařadit ti, kteří chtějí zhubnout. Fenykl totiž váže tuky ve střevech, takže se pak neukládají v problematických partiích na břiše, stehnech a hýždích. Žvýkání fenyklových semen také pomáhá odstranit zápach z úst.

Fenykl jako koření

Oblíbený je fenykl hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla a salátů.

Fenykl jako lék

Pomáhá při trávení, nachlazení a zánětech očí. Jak už bylo zmíněno, je vynikající rovněž při redukční dietě. Fenyklový čaj se připraví tak, že do 500 ml studené vody nasypeme hrst sušené natě, přivedeme vodu k varu a pak ještě necháme 15 minut probublávat.

Fenykl jako zelenina

Při nákupu je potřeba vybírat jen hlízy světle zelené nebo bílé. Tmavé zbarvení signalizuje, že fenykl není čerstvý. V lednici pak hlízu skladujeme maximálně dva dny, protože pak začíná dřevnatět. Nejčastěji se fenykl používá do salátů, ale dá se i vařit, smažit či zapékat.

Fenyklový salát s pomerančem

1/2 ledového salátu, 1- 2 hlízy fenyklu (podle velikosti), 2 větší pomeranče, lahůdková cibulka, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

Salát, fenykl a cibulku očistíme a nakrájíme na proužky, salát můžeme natrhat. Jeden pomeranč zbavíme kůry a vykrájíme filátka. To znamená jen čistou dužinu bez bílých slupek. Druhý pomeranč vymačkáme. Na zálivku smícháme šťávu z pomeranče, olivový olej a lehce osolíme. Smícháme se ostatními surovinami. Necháme vychladit v chladničce. Před podáváním posypeme pepřem a ozdobíme snítkou fenyklu.

Fenykl zapečený s rajčaty

2 kostky zeleninového bujonu, 4 rajčata, 2 fenykly, 100 g mozzarely, červenou cibuli, citron, oregano, kmín, chilli koření, mletý černý pepř, sůl, tymián, 2 stroužky, česneku, olivový olej

Fenykl omyjeme, odstraníme pár prvních listů a odkrojíme stopky, které jsou nahoře. Pak jej nakrájíme na plátky. V hrnci přivedeme k varu vodu. Přidáme kolečka citronu a cibule, doplníme o zeleninový bujon. Do vroucí kořeněné vody vložíme plátky fenyklu a krátce je povaříme. Ne úplně dovařená kolečka fenyklu naskládáme do pekáče, posypeme podle chuti kmínem, chilli kořením, tymiánem, lisovaným česnekem, oreganem, opepříme a případně osolíme. Pak přidáme i povařenou cibuli. Nakonec vše zakapeme olivovým olejem a dáme zapéct. Ke konci pečení přidáme nakrájená rajčata a zasypeme mozarellou.

Fenykl na smetaně

400 g fenyklu (zdužnatělé řapíky), 30 g másla, 2 dl smetany, 1 cibule, 1 lžička hladké mouky, vývar z masoxu, sůl

Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme fenykl pokrájený na kousky, osmažíme, zaprášíme moukou, opět osmahneme, podlijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme do změknutí. Ke konci dušení přilijeme smetanu a ještě krátce podusíme.

Pro Senior Portál napsala
 Dagmar Kulaviaková

 

 

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému