Vaříme s pohankou - pomůže před viry

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
19. 06. 2017
Pohanka je rdesnovitá rostlina, ale má podobně moučná zrna jako obilí. Pravlastí pohanky jsou Himaláje, odkud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky.

Zdroj rutinu

Je ceněna zejména pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, příznivé složení tuků (vysoký obsah kyseliny linoleové a linolové) a vysoký obsah rutinu (6,5 mg/100 g). Pohanku by tak měli jíst zvláště senioři, protože rutin zvyšuje pružnost cévních a žilných stěn, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozšiřuje cévy.

Tím však její blahodárné účinky nekončí. Pohanka obsahuje rovněž velké množství mědi, selenu, manganu a zinku. Právě dostatek zinku je pro lidský organizmus důležitý zejména v zimním období, kdy posiluje obranyschopnosti sliznic. Jedení pohanky v zimě je tak skvělá prevence před onemocněním chřipky a nachlazením.

V plodech této obiloviny je zastoupena i řada vitamínů a to především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem.

Nejprve opražit

K vaření se používají oloupané pohankové nažky, částečně rozdrcené vyloupané nažky (trhanka), krupice a mouka. Pohanku je dobré předem opražit, získá tím tak na chuti. Poté ji patnáct až dvacet minut vaříme v osolené vodě. Z pohanky můžeme připravovat různé přílohy, polévky, pomazánky, kaše, ale hodí se i k zapékání a jako dezert.

RECEPTY

Kari pohanka

1/3 uvařených krup pohanky, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, přidáme koření, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, podlijeme vývarem a mícháme do odpaření vývaru.

Pohankový prejt se šunkou

250 g pohanky, 150 g šunky, 1 vejce, česnek, majoránka, mletý kmín, libeček

Pohanku uvaříme s kmínem a libečkem v trojnásobném množství vody, přidáme na drobno nakrájenou šunku, utřený česnek, majoránku, vejce a tuk. Hmotu vložíme do vymazaného pekáče a zapečeme.

Pohanková pomazánka

půl hrníčku pohanky, tvaroh, cibule, petrželová nať, sůl

Uvaříme pohanku, po vychladnutí vmícháme tvaroh, jemně pokrájenou cibulku, petrželku, dobře promícháme a dosolíme.

 

Pohanka jako „kaštanové pyré“

 

150 g pohanky, 250 ml vody, 100 ml sójového mléka, med nebo cukr, 1 vanilkový cukr, 1 lžička oleje, 1 lžička rumu, strouhaná čokoláda, strouhané mandle, šlehačka

Pohanku uvaříme ve vodě se špetkou soli. Přidáme sójové mléka a ještě krátce povaříme. Potom pohanku s olejem, medem nebo cukrem a vanilkovým cukrem rozmixujeme na hladký krém a ochutíme rumem. Vzniklé husté pyré ozdobně nastříkáme na talířky pomocí lisu na brambory, zdobíme šlehačkou a sypeme čokoládou a mandlemi.

Pro Senior portál napsala
Dagmar Kulaviaková

 


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Barbora | 03. 01. 2011, 11:45

Já teda nejem ten typ, ale vím, že hodně lidem pohanka nechutná...

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému