Chilli - zahřeje a posílí imunitu

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
17. 07. 2017
Chilli je nejen bohaté na vitamíny, které posilují naši imunitu, ale díky svým blahodárným účinkům pomáhá i odbourávat tuky a napomáhá při dietě. Co stojí za tímto zázrakem?

Chilli papričky, malé feferony s ostrou pálivou chutí, pocházejí z Jižní Ameriky, kde se podle archeologů staly oblíbeným kořením již před 7500 lety př. n. l. Již tehdy se chilli papričky hojně používaly jako nástroj lidové medicíny. Američané totiž objevili sílu antimikrobiálních účinků, které chilli má. Obsahuje také vitamín C a betakarotén, které oceníme zvlášť ve chřipkovém období.

 

Věda se o chilli papričky zajímá ještě z dalších důvodů. Prvním z nich je objevení účinnosti látky kapsaicin, kterou chilli papričky obsahují, jako dokonalého anestetika. V praxi se kapsaicin používá v kombinaci s derivátem lidokainu, který se samotný do nervových buněk skoro nedostává. Kapsaicin (methyl nonenamid vanillyl) zaplaví neurony bolesti a tím se otevřou membránové kanálky. Velmi důležité je to, že kapsaicin působí pouze na neurony bolesti, což je v některých oblastech medicíny, jako například v porodnictví nebo stomatologii, velmi výhodné. Ostatní neurony zůstávají nedotčeny a pacient se tak po zákroku vyhne nepříjemným pocitům ztuhlosti a necitlivosti postiženého místa. Společně s lidokainem vytváří výtažek s chilli papriček optimální kombinaci, která se snad již brzo přesune z laboratoří na operační sály.

Dalším objevem, se kterým vědci přišli, je působení chilli na hubnutí. Stejná bílkovina kapsaicin snižuje příjem kalorií do těla, ale pomáhá také odbourávat již uložené tukové zásoby. Při laboratorních testech bylo prokázáno, že jedinci pravidelně konzumující stravu obohacenou o kapsaicin, zhubli o osm procent a došlo u nich ke změně hladiny dvaceti hlavních bílkovin, které napomáhají právě odbourávání tuků.

Chilli má také příznivé účinky na zažívání. Nejen, že je pro žaludek lépe stravitelné než pepř, ale vyvolává také změny ve střevní sliznici, která potom lépe pracuje a také ledacos snese. Proto jsou národy, jejichž kuchyně využívá více chilli, odolnějším vůči střevním bakteriím, zvlášť těm, které způsobují akutní průjmová onemocnění. Chilli se hojně vyskytuje v asijských jídlech, mexické kuchyni a pokrmů původem z Balkánu.

Mimo všechny výhody, které chilli má, je tu samozřejmě i pár nevýhod. První z nich je ostrá pálivá chuť. Snadná pomoc při akutním pálení v ústech je vypít sklenici mléka. Kapsaicin, který způsobuje pálení, se váže na tuky, a proto se pálení po mléce zmírní. Velké množství zkonzumovaného chilli může také nepříjemně dráždit močové cesty a pohlavní orgány. A pozor - chilli jsou také přisuzovány afrodiziakální účinky. 

Jak je vidmo, chilli má spoustu výhod a obsahuje látky prospěšné pro zdraví. V zimě jej oceníte nejen jako prevenci před nachlazením a chřipkou, ale také vás jeho konzumace pořádně zahřeje.

Pro Senior portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

KamilaNova | 03. 07. 2014, 22:05

No, musím se přiznat, že o chilli jsem slyšela už spoustu věcí včetně toho, k čemu všemu je dobré, ale o imunitě jsem nevěděla, na druhou stranu to pro mě asi není úplně moc směrodatné, protože já sama chilli nesnáším zrovna dobře, je to na mě hodně ostré, takže imunitu posiluju spíš biopronem forte, ale je fakt, že když už se mi kdykoli chilli dostalo do pusy, tak mě zahřálo takovým stylem, že mi to vždycky stačí zase na několik měsíců, než si troufnu jen trochu zobnout :D

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému