Co je to bezlepková dieta?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
04. 10. 2018
Mnozí z nás určitě někdy za život vyzkoušeli dietu. Někteří zcela dobrovolně v honbě za lepší postavou či kvalitnějším stravováním, jiní k ní byli donuceni nepříjemnými okolnostmi. K druhému z uvedených případů se řadí i tzv. bezlepková dieta, kterou musí dodržovat jedince, jimž bylo diagnostikováno onemocnění s názvem celiakie či Duhringova nemoc.

Základ této diety tvoří vyvarování se všemu, co obsahuje lepek, protože ten je schopen u nemocných vyvolat velmi závažnou alergickou reakci s ještě více závaznějšími následky. Jedinci, kteří tuto dietu drží, tak musí potraviny do svého jídelníčku velmi pečlivě vybírat. I když je situace na trhu s bezlepkovými potravinami lepší, zdaleka nedosahuje takové kvantity, co je zapotřebí. Velkým problémem je i finanční náročnost této stravy.

Vhodná je jen kukuřice a rýže

Lepek je obsažen v obilninách, a tak se nemocní musí vzdát chuti po všem, co bylo vyrobeno z pšenice, ječmene, žita, triticale či ovsa. Na druhé straně tu jsou však nezávadné rostliny, a těmi je kukuřice s rýží. I když bezlepková dieta nevede nemocného k stoprocentnímu vyléčení, udržuje jeho celkový stav v rovnováze a co nejlepší kondici vzhledem ke všem okolnostem. Bezlepková dieta bývá využívána i u léčby dlouhodobých průjmů, nemá tedy výhradní zaměření na výše uvedená onemocnění.

Potravin a kombinací potravin, které bezlepkový dietář nesmí, je opravdu celá řada. Je to proto, že bezlepková dieta netoleruje ani stopové množství této látky v daném pokrmu. Nemocný určitě nesmí mouku, pečivo a chléb, těstoviny či knedlíky, polévky, škroby, zmrzlinu či například různé druhy koření, cukrovinky, zákusky atd. Může se tedy zdát, že z běžné stravy nesmí „bezlepkář“ téměř nic. I na druhé straně barikády se však něco najde. Nemocný si může pochutnat na luštěninách, kukuřici či výše zmiňovanou rýži. K dalším tradičním pokrmům existují různé bezlepkové alternativy, které musí nemocný vyhledávat, pokud si chce zachovat pestrost jídelníčku, co měl doposud.

Lepek -  směs bílkovin, gliadínu a gluteninu

Možná se právě ptáte, co je to vlastně ten lepek. Jiné pojmenování ho nazývá gluten, a je to směska dvou bílkovin, gladínu a gluteninu. Jelikož je obsažen v základních obilninách, patří do téměř každé kuchyně na světě. Vůbec množství lepku v mouce symbolizuje její kvalitu. Čím více, tím lépe. Bohužel, jak už vyplynulo z dříve uvedeného, je lepek (neboli gluten) také alergenem, který dokáže oslabit organismus u všech, jejichž sliznice tenkého střeva nedokáže lepek zpracovat. Tato skutečnost je u lidí celoživotní a někdy u jejího zrodu mohou sehrávat roli i genetické informace.

Bezlepková dieta je údělem, kterého se nemocný nezbaví už po zbytek života. Nicméně, čím větší snahu bude každý vykazovat ohledně přizpůsobení se na tento zvláštní režim, tím rychleji a snadněji jeho adaptace proběhne. Nemocní mohou vést plnohodnotný život, který je třeba si užívat i s případnými překážkami.

Pro Senior Portál napsala
Jana Krčová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému