Kombucha - houba, která Vám sama vyrobí zdravý a chutný nápoj

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
11. 08. 2017
Ačkoliv první setkání s kombuchou - houbou, která snad nejvíce ze všeho připomíná plíseň - na tvářích většiny lidí vykouzlí přinejmenším překvapený výraz, doplněný otázkou "a to se pije?", získal si nápoj z ní připravený po celém světě již miliony zapřísáhlých fanoušků.

O co tedy jde? Kombucha je nápoj, který se vyrábí z oslazeného čaje (většinou zeleného nebo černého), ve kterém se po několik dní nechá pracovat stejnojmenná kultura. Kromě typické výrazné chuti je důležitý především fakt, že se v takto připraveném nápoji nachází velké množství zdraví prospěšných látek a ten tak pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím. 

Barva nápoje se odvíjí především od toho, jakého čaje pro jeho přípravu bylo použito. Co se týká chuti, ta záleží na tom, jak dlouho se houba nechá působit. Standardně to je 7-10 dní. Drink je potom většinou kvůli uvolňujícímu se oxidu uhličitém perlivý a výsledkem je příjemná, sladkokyselá chuť. Tím kyselejší, čím déle se nechá kultura pracovat, ovšem zase o to více zdraví prospěšných látek se v nápoji bude nacházet.

Pozitivní účinky

Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Z těch nejvýznamnějších jsou to tyto:

  • kyselina mléčná - má protirakovinotvorné účinky
  • kyselina glukuronová - pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáho odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří např. vazivou nebo chrupavku
  • vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, C
  • kyselina listová - metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem
  • další kyseliny - citronová, jablečná, uhličitá, usnová...

Další choroby a obtíže, proti kterým tento nápoj pomáhá, jsou například cukrovka, záněty, kožní onemocnění, nemoci kloubů, zažívací obtíže, migrény, menstruační bolesti nebo vysoký tlak. Pozitivně by měl působit rovněž na psychiku.

Příprava

Nejedná se o nic obtížného. Do uvařeného čaje - nejlépe tedy zeleného nebo černého - přidáme 90 g cukru na 1 litr. Co se týká cukru, nejlepší je použít klasický bílý cukr, protože jiné cukry (ať už hnědý, třtinový nebo třeba med) kultura nedokáže úplně správně rozložit a zpracovat. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout. Přidáme kombuchovou kulturu a překryjeme kusem čisté látky a zagumičkujeme. Tím se zabrání tomu, aby se do nápoje dostaly nečistoty. Poté se nápoj nechá 7 až 10 dní odstát v místnosti s pokojovou teplotou, která není vystavena vnějším pachům, jako je například vaření nebo kouření. Poté se nápoj přecedí a je připraven k pití. Jako takto hotový se pak uchovává v lednici.

Velkou výhodou je potom fakt, že se kultura v čaji sama množí, a tak ji můžeme používat opakovaně, přičemž přebytky se výborně hodí třeba na kompost.

Co se týká dávkování, standardně se doporučuje vypít dvě až tři sklenice denně, ovšem je to značně individuální, proto je třeba najít si vhodnou míru dle vlastních zkušeností.

Pro Senior portál napsal
Oldřich Špok


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

JanaK | 11. 01. 2011, 13:21

Zdravý, chutný, ale poměrně smradlavý. :-D

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému