Máta peprná je lék

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
10. 10. 2017
Máta peprná, lidově nazývaná balšám nebo větrovka, je bylinou užívanou po celá staletí. Už od dob starého Egypta lidé s nálevem z máty tlumí bolesti břicha a při rýmě ji po doušcích inhalují. Jaké jsou další léčivé účinky máty peprné?

Máta peprná, latinsky Mentha piperita, je vytrvalá bylina s dřevnatým stonkem z čeledi hluchavkovitých. Patří k nejznámějším a nejpoužívanějším bylinám z této čeledi a to již od dob starověkého Egypta, kdy byly poprvé objeveny její blahodárné účinky na zažívací trakt a také její příjemná mentolová chuť, kterou si jistě osvěžoval dech nejeden faraón.

Máta však není jen léčivou bylinou užívanou vnitřně i z vnějšku, ale také oblíbeným nástrojem kosmetických firem a vděčným společníkem kuchařů. A při tom není ani náročné mátu pěstovat na zahrádce nebo dokonce v květináči za oknem.

Pokud už se pro pěstování máty rozhodneme, je nutné vědět, kdy sbírat její lístky, aby v nich bylo zachováno co nejvíce léčivých složek. Listy máty rostoucí venku by se měly sbírat na začátku května a sušit ve stínu, avšak rychle, aby nezhnědly. Doma by teplota neměla překročit 35°C.

A k čemu tedy slouží? Nálev neboli čaj připravíme následovně:  přelijeme 3 lžičky nasušených a nařezaných lístků máty půl litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny louhovat. Nálev je vhodné pít ráno a večer, a to při bolestivých křečích trávícího traktu, nadýmání, při bolestech žaludku nervového původu a kolikách. Dále pak při nedostatečném vylučování žluči a žlučových kamenech, při dávení nebo zvracení. Slouží také povzbuzovač chuti k jídlu a při eliminaci zápachu z úst.

Mátového oleje se užívají vnitřně 3 kapky při špatném trávením, nadýmání a plynatosti a také při horečnatém revmatismu. Naopak mátová tinktura se používá zevně, a to jako obklad při svědění kůže, při bolestech hlavy jí potíráme spánky a natíráme ji také na vyrážky a kopřivky. Stejně jako olej ji můžeme ke stejným problémům užívat i vnitřně, většinou v množství osmi kapek třikrát denně. Vždy je ale nutné se nad konkrétním užíváním a problémech poradit  s lékařem.

V období chřipek a nachlazení se máta hodí jako výborný lék k uvolnění nosní dutiny. Inhalujeme ji také při zánětu hrtanu nebo průdušek. A jako prevence proti všemožným onemocněním slouží i mátové bonbóny, které si snadno vyrobíte doma.

Mátové bonbóny proti kašli vyrobíme ze 120 g medu, 100 g krystalového cukru, 2 lžic silného mátového čaje a šťávy z poloviny citrónu. Med, krystalový cukr a šťávu z citrónu vaříme tak dlouho, dokud kapka směsi na talíři netvrdne. Přidáme mátový čaj a ještě chvíli vaříme. Hmotu pak vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou podložku, nakrájíme nožem na kousky a necháme úplně ztvrdnout. Skladujeme schované, aby bonbóny nenavlhly. Podáváme při kašli a nachlazení. 

Pochutnávat si můžeme i na mátovém likéru, mátové omáčce nebo třeba mojitu, které osvěží především za horkých letních dní. Jak vidmo, máta peprná je opravdu vděčným pomocníkem při boji s onemocněním trávícího traktu a také při léčení chřipky a nachlazení. A při chladným zimních večerech nejen léčí, ale čaj nebo mátový likér i příjemně zahřejí!

Pro Senior Portál napsala
Lucie Čačalová


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Charrlie | 04. 02. 2011, 20:00

Bez mátového čaje jsem jednu dobu nemohla existovat... a doposud na mě působí stejně jako káva po ránu... kávu nepiju a místo toho si udělám čaj... a když je mátový, tak je to super:-)

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému