Minerální voda: z pramenů na náš stůl

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
24. 10. 2017
V české republice najdete více než 40 lázní. Některé z nich si užívají světového věhlasu, jiné jsou naopak menší a oblíbené jsou pro svou domácí a pohodovou atmosféru. Minerální vody si však můžete užívat nejen při pobytech, ale také doma. Jak to vlastně s těmi minerálkami je?

Přírodní léčivé zdroje se využívají po celém světě. Tak, jak je známe od nás (spojena s lékařskou péčí), se však objevují převážně v Evropě. Co se týče historické délky lázeňství, Česká republika se nemůže měřit například s jižní Evropou, na druhou stranu věhlas českého lázeňství je skutečně výrazný. První lázeňská místra vznikala od 14. století, velký rozmach ale zaznamenala až ve století devatenáctém. Toto období se označuje jako zlatý věk lázeňství.

Pokud chcete stihnout navštívit v krátkém časovém úseku co nejvíce lázní, pak byste se měli vydat do západních Čech, kde je největší koncentrace léčivých pramenů. V Karlovarském kraji se nachází hned pět významných center: Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, lázně Jáchymov a Lázně Kynžvart.

Už dlouho se diskutuje o tom, zda je vhodné pít minerální vody denně či jen příležitostně. Stejně jako u všeho i zde platí, že nic se nemá přehánět. Co to však jsou minerální vody? Lázeňský zákon vymezuje minerální vody jako vody, které mají v sobě rozpuštěno více než 1 gram minerálních látek nebo 1 gram oxidu uhličitého na jeden litr. Z pohledu tohoto zákona jsou minerální vody v České republice součástí přírodních léčivých vod. Kromě minerálek sem patří ještě vody termální (mají teplotu více než 20 °C) a vody radioaktivní (ty mají zvýšenou radioaktivitu na úrovni vyšší než 1,5 kBq na 1 litr).

Asi nejznámější jsou minerální vody typu prosté kyselky, které obsahují více než 1 gram oxidu uhličitého na jeden litr. Jestliže jsou tyto kyselky obohaceny ještě o další minerální látky, nazýváme je zemité kyselky. Mezi další druhy minerálních vod patří vody alkalické, slané, jodové a jodobromové, sulfatické (síranové), sirné, železité a železnaté.

Vody získávané z podzemního zdroje musí být schválené Ministerstvem zdravotnictví ČR a taktéž podléhají průběžným kontrolám. Mezi minerálky se neřadí ty s příchutí, spadají totiž do kategorie ochucených vod. Mohou se různě upravovat, a to jak slazením, barvením či přidáním konzervačních látek. Obsah minerálů však obvykle zůstává.

Při rozhodování je důležité především si všímat, jaká je celková mineralizace konzumované vody. Obecně platí, že čím je mineralizace vody nižší, tím více voda plní svou základní úlohu doplňování tekutin a odvádění škodlivin z těla. S rostoucí mineralizací se mohou projevovat škodlivé účinky minerálních vod, ke kterým lze počítat například negativní působení minerálií (sodíku) na lidský organizmus, především zvyšování krevního tlaku. Dlouhodobá konzumace silně mineralizovaných vod není vhodná a může být škodlivá. Doporučeno je proto střídání jedntolivých druhů.

Zdroj informací: vademecum-zdravi.cz

Pro Senior Portál napsala
Šárka Libenská


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému