Pivo - vyléčí i potěší

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
18. 03. 2017
Kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. I takhle se dá charakterizovat nápoj, o kterém by jiní řekli, že je to tekuté zlato, tekutý chléb či jejich každodenní odreagování a posezení s přáteli. Pro každého z nás pivo znamená něco trochu jiného, ale najde se jenom málo takových, kteří si s vůní tohoto nápoje nespájejí slova jako pohoda, odpočinek, posezení s kamarády či volno a skvělá chuť.

Výlet do minulosti

Tvrzení, že na počátku bylo pivo, není až tak daleko od pravdy, jak se může věčným pochybovačům zdát. Historie tohoto skvostného moku se začala psát již v 7. tisíciletí před naším letopočtem v starověké Mezopotámii. Očividně ani staří Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané nemohli nepodlehnout vynikající chuti nápoje, kteří byl s největší pravděpodobností objeven náhodně po tom, co došlo ke kvašení obilí v hliněných nádobách, do kterých natekla voda.

Jak to bylo v Česku?

Z archeologických nálezů se dá dovodit, že i obyvatelé území Česka podlehli omamující vůni piva. K dispozici máme prameny, které potvrzují výrobu piva keltskými Boji, germánskými kmeny Markomanů, Kvádů a také Slovany. Prvním písemným dokladem přímo souvisejícím s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. Pro vyšehradskou kapitulu pocházející z roku 1088. Již o necelých dvě stě let je možné zaznamenat obrovský rozvoj ve výrobě piva po celém území Česka.

Jak probíhá výroba?

Základní surovinou pro výrobu piva je ječmen. Někdy se používá i pšenice, kukuřice nebo rýže, avšak jenom v menším procentu případů. Výroba sladu zahrnuje tři etapy: máčení ječmene, které trvá asi tři dny a jehož cílem je započat klíčení ječmene. Následuje samotné klíčení, při němž dochází k aktivaci velkého množství enzymů. Po něm přijde na řadu sušení.

Po jednom měsíci se slad rozemele a vznikne takzvaná sladová tuč. Pak dojde k vystírání, tedy procesu při němž dojde k míchání sladu s vodou, dále rmutování, při kterém enzymatický komplex obsažený ve sladu štěpí složité polysacharidy na zkvasitelné cukry a nakonec ke chlazení, zakvašení a dozrávání.

Pivo - nejen pro žíznivé

Po celém světě se lidé kromě pití piva věnují i sbírání předmětů, které jsou s tímto božím darem spojeny. I v České republice žije mnoho nadšenců, kteří se mohou pochlubit sbírkou pivních láhví, skleniček, zátek či tácků nebo etiket.

Na zdraví!

Existuje mnoho studií, které říkají, že pivo je zdravé a prospívá celému lidskému organizmu. Působí jako prevence aterosklerózy a nádorových onemocnění, snižuje riziko kardiovaskulární onemocnění, snižuje riziko ischemické choroby srdeční a také  vzniku diabetes mellitus II. typu. Na druhé straně bychom však našli i mnoho odpůrců, kteří budou hlásat, že pivo nejen že dělá hezká těla, ale taky kromě vykrádání našich peněženek, vykrádá i náš mozek. Ať už se rozhodneme věřit či nevěřit jedné nebo druhé straně, nakonec bychom si měli  položit si jedinou otázku: Řeknu ano nebo ne, když vidím orosenou půllitrovou sklenici plnou chladného zlatistého moku s vysokou bílou pěnou u okraje?

Pro Senior portál napsal
AL


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Marpok | 31. 01. 2011, 11:19

A právě proto je smutné, že součást určitého kulturního dědictví, do kterého určitě můžeme naše pivovarnictví řadit, je zaprodávána zahraničním investorům apod.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému