Zelenina na sladko
Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
Mrkvové řezy
-
250 g polohrubé mouky, 30 cukru, 120 g másla, půl balíčku prášku do pečiva, strouhaná citrónová kůra, 1 žloutek, 130 g strouhané mrkve, bílek na potření, meruňková zavařenina
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto a vyválíme z něho 2 pláty. První přendáme pomocí válečku na vymazaný plech a potřeme hustě meruňkovou zavařeninou. Přikryjeme druhým plátem, povrch potřeme bílkem a dáme upéct. Pak vychladlý moučník pocukrujeme.
Tykvový nákyp s jablky
- 400 g tykve, 500 g jablek, 250 g mléka, 75 g mléka, 50 g cukru, 2 až 3 vejce, 50 g strouhané housky, 150 g smetany nebo 50 g másla, 0,5 g skořice, rozinky nebo sušené meruňky, švestky
Očištěnou tykev nakrájíme na kostky a dusíme s mlékem do poloměkka. Pak přidáme drobně nakrájená jablka, cukr, mletou skořici a vaříme doměkka. Před dokončením přidáme krupici a ještě 4 minuty povaříme. Do směsi můžeme přidat rozinky, meruňky nebo švestky. Ochladíme asi na 60 stupňů, přidáme syrové žloutky a opatrně vmícháme ušlehaný bílek. Směs přeložíme do máslem vymaštěné a strouhanou houskou posypané formy nebo na plech a pečeme. Pak poléváme máslem nebo smetanou.
Bábovka z cukety
- 200 g strouhané cukety, 200 g polohrubé mouky, 200 g práškového cukru, 6 lžic oleje, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 dl mléka, půl balíčku prášku do pečiva
Cuketu oloupeme, zbavíme jader a nastrouháme. Přidáme ostatní suroviny, promícháme, těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě upečeme.
Mrkvové lívance s ořechy
- 500 g mrkve, 100 g brambor, 100 g vlašských ořechů, 3 vejce, 60 g hladké mouky, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, sůl, olej, 50 moučkového cukru, 1 lžička skořice, 250 ml kysané smetany
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Omyté a oloupané brambory jemně nastrouháme. Jádra vlašských ořechů nasekáme nahrubo. V míse smícháme dohromady mrkev, brambory, ořechy, vejce, mouku, pomerančovou kůru a trochu soli. Z tohoto těsta děláme malé lívanečky a smažíme na tuku. Hotové lívance zdobíme kysanou smetanou a posypeme skořicí a cukrem.
Zelný salát s jablky
- 300 g bílého hlávkového zelí, 4 jablka, 3 lžíce majonézy, půl lžičky mleté skořice, sůl, cukr, citrónová šťáva, 2 lžíce jader vlašských ořechů, 70 g plátkového sýra, 1 mrkev, petrželová nať
Očištěné a omyté zelí nastrouháme, trošku osolíme a necháme odležet. Jablka zbavené slupky a jádřince nakrájíme na nudličky. Do majonézy vmísíme skořici, sůl, cukr, citrónovou šťávu, spojíme s jablky, zelím a promícháme. Salát posypeme nahrubo nasekanými ořechy, sýrem nakrájeným na nudličky, mrkví pokrájenou na kolečka a sekanou petrželkou.
Hráškový nákyp s tvarohem
- sterilovaný hrášek, krupice, tvaroh, máslo, cukr, vejce, kysaná smetana
Hrášek prolisujeme a smícháme s krupičnou kaší, tvarohem, máslem, cukrem a vejci. Pak přeložíme do formy vymazané tukem, posypané strouhankou a zapékáme v troubě. Podáváme s kysanou smetanou.
Mrkev na sladko
- 500 g mrkve, 2 citróny, 50 g pískového cukru, půl litru vody
Nahrubo nastrouhanou mrkev zalijeme vodou a vaříme doměkka tak dlouho, až se voda zpola vyvaří. Pak přidáme cukr a mrkev za občasného promíchání na mírném ohni dovaříme. Nakonec mrkev trochu pokapeme citrónovou šťávou.
Čekankový salát s jablky
- 400 g čekanky, 1 citrón, lžička cukru, 1 bílý jogurt
Očištěné čekankové puky jemně nakrájíme, přidáme na kostičky nakrájená jablka a jogurt smícháme s citrónovou šťávou a cukrem. Salát podáváme chlazený.
Pro Senior Portál napsala
Dagmar Kulaviaková
Diskuze
Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.