Zelenina ze zahrádky či kupovaná?

Pošlete nám svůj recept Sdílet na Facebooku
06. 12. 2018
Ze všech stran se na nás valí různé reklamy, poučky, lékařské rady a rozličné názory, jak a proč jíst zeleninu a ovoce. Je všeobecně známé, že v zelenině i ovoci jsou důležité látky a vitaminy, které nám pomáhají a doplňují nezbytné živiny. Jakou zeleninu a ovoce ale jíst? Jsou všechny druhy opravdu zdravé?

Jíst či nejíst ovoce a zeleninu

Zelenina a ovoce mají v našem jídelníčku mnohostranné využití. Dodávají nám energii při jejím každodenním výdeji. Zásobují nás vitamíny. Je skvělou přísadou do všech možných pokrmů, můžeme ji jíst jak tepelně upravenou, tak syrovou. Mnoho lidí však zeleninu buď odmítá, či z jakýchkoli důvodů ji jíst nemohou. V dnešní době už ale neexistuje jen obyčejně pěstovaná zelenina. Hodně lidí stále ještě setrvává u pěstování zeleniny na své zahrádce. Je tu samozřejmě také velkopěstování zeleniny na polích a ve sklenících. Toto množstevní pěstování sice nabízí velké zdroje pro mnoho lidí, ale také takto pěstovaná zelenina a ovoce ztrácejí svou výbornou chuť a vzhled.

Bio – ano či ne?

Začíná se ale také velmi rozmáhat pěstování a konzumace tzv. biopotravin. Jsou ale biopotraviny zdravé? Není to proti přírodě? Pojem Bio je pro mnoho lidí stále velmi teoretický a spíše se jej lidé bojí. Proč se s tímto pojmem ale blíže neseznámit. Mělo by se jednat vlastně o čistě pěstovanou zeleninu a ovoce, které by neměly být dohnojovány a jakkoli stříkány chemickými přípravky. Ale v dnešní době to dost dobře ani nejde, abychom pěstovali čistě biopotraviny. Snaží se o to mnoho tzv. biofarmářů, ale úplně čistě to opravdu nejde. Biopotraviny by opravdu mohly být mnohem zdravější. Dnes, v době nečistot, znečištěného ovzduší a přírody je pěstování a příjem ovoce a zeleniny velmi důležitý. Ať už běžné, či bio. Ale ať se snažíme jakkoli, chemikáliím se dnes už nevyhneme. A to kdekoli.

 

Pozorujete nějaký rozdíl mezi ovocem a zeleninou, které si sami vypěstujete, a které jste si koupili v obchodě? Možná na první ochutnání a pohled ne, ale pokud své vlastní výpěstky konzumujete často, určitě na rozdíly přijdete. Velký rozdíl mezi hromadně pěstovaným ovocem a zeleninou a tím, co si vypěstujete jen tak na zahrádce opravdu je. A to už jak chuťový, tak vzhledový. Zelenina a ovoce pěstované v menším množství mají více prostoru a péče, než velkopěstírny. Jak ale docílit toho, abychom měli stejný požitek z vlastnoručně vypěstovaného ovoce a zeleniny, stejně jako z kupovaného? Musíme si dobře vybírat. Nakupovat například u menších pěstitelů, kteří se farmaření věnují spíše ze záliby a mají výpěstky opravdu chutné.

Závěrem by se tedy určitě dalo říct, že zeleninu ani ovoce bychom ze svého jídelníčku určitě neměli vynechávat, neboť jsou důležitým zdrojem vitamínů pro náš život. Pokud si chceme spravit postavu a dosáhnout lepšího vzhledu, určitě nám také pomůže konzumace těchto potravin a jejich pravidelné zařazování do svého jídelníčku. Teď je zrovna doba bohatých zásob všemožné zeleniny a ovoce, všeho je dostatek a vše roste. Měli bychom toho tedy využít a tzv. se před zimou zásobit vitaminy.

Pro Senior Portál napsala
Simona Ryšková


Diskuze

Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit, respektive zaregistrovat.

Na seznam článků

 
 
PŘIHLÁSIT SE REGISTROVAT SE
Zvetsit pismo Vychozi velikost pisma Zmensit pismo
Přidejte se k nám na Facebooku Doporučit známému